onsdag 3. juli 2013

Fabler og forelesninger

Siden jeg har fått tilgang på nyhetssøketjenesten Retriever, er det bare å bryte sammen og tilstå at fristelsen til å bruke verktøyet av og til tar overhånd.

Selv om det finnes verre forbrytelser enn å bruke Chesterton som søkeord.

Hva har så norske aviser skrevet om ham i de seneste hundre år?
(Les videre her)

Det er ikke til å komme unna at det er det lettere omfattende antallet så mangt, selv om det er tydelig at Retriever ikke finner alt, eller ikke søker i alle aviser. Og mye handler om Father Brown som altså er aktuell med en TV-serie.

At Chesterton hadde en viss posisjon bør fremgå både av hvem som skrev forord til denne samlingen fra 1973 og av hvem som anmeldte boken.

Som altså er ingen ringere enn forfatter og krimreporter Michael Grundt Spang, også kjent for sitt oppgjør med påstanden om at drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen var offer for justismord.


Nå ble dette skrevet før fantasybølgen rullet over Norge, så diagnosen "dagens virkelighetsorienterte publikum" sier nok mer om 1973 enn 2013. Det er likevel vanskelig å bortforklare sporene som tyder på at Chesterton ikke skriver som Nesbø eller Staalesen, for ikke å si Anne Holt.

Noe som er blant grunnene til at jeg leser ham.

Men nå finnes det mer interessant og muligens belysende stoff enn denne anmeldelsen, selv om det faktisk ikke er mer enn en setning.

Vi snakker rett og slett om den engelske forfatteren, politikeren og gode katolikk Christopher Hollis som var i Norge i oktoberdagene 1957.

I VG 16.10. kan vi lese at han skal gjesteforelese på Universitetet i Oslo om G.K. Chesterton. I og for seg er det ikke overraskende at en med hans bakgrunn gjør noe sånt (han skrev da også en biografi om Chesterton), men at dette har vært tema på UiO.

Så hadde det vært interessant å høre om noen vet noe mer. Finnes det noe referat? Ble det noen diskusjon? Hva slags te ble servert? Ga Hollis det ut som essay? Innslag i Bokbadet eller Schrödingers Katt?

Når jeg spør, forstår man at det ikke finnes noe på Retriever.

Ingen kommentarer :