Siden bind 2 er ute i dag, kan vi minne om at en av de mer lesverdige halvklassiske tegneseriene fortsetter sin utforskning av det villeste vestens prærier og pionerer.
Dette er altså ikke et pistolskudd i natten, men selveste Pionér som overgår det meste som er laget av westernserier i Italia, inkludert Tex Willer.
Muligens er eneste unntaket Hugo Pratt, men da befinner vi oss i en annen divisjon.
Noe av det som skiller Pioner fra klinten er at den tar oss kronologisk gjennom historien, stort sett i selskap med ulike representanter for familien MacDonalds.
I første fortelling ankommer den unge kunstneren Brett USA i 1804 og blir med Lewis og Clarkes mer enn to års lange ekspedisjon tvers over kontinentet.
Underveis finner Brett seg som så mange pionerer en innfødt kone, noe som bringer oss tettere inn også på urbefolkningens side enn i de fleste andre westernfortellinger.
Det hele utvikler seg over mange hefter til en ganske så bredt anlagt gjennomgang av historien. Vi trekkes inn i alt fra slaget ved Alamo i 1836 til duellen i O.K. Corral nesten femti år senere.
Pionér tar oss kort sagt med på de mest sentrale, skjellsettende og symbolske episodene vi forbinder med det ville vesten. Ikke ved at lerretet alltid er så stort, men ved at vi får følge nært en etterhvert stadig større familie som på ulike måter og av ulike grunner vikles inn i oppdagelser og eventyr, kriser og konflikter.
Serien minner på mange måter om den amerikanske Lance, selv om den ikke utgis i farger og har en mer tegneseriebladaktig fortellerform enn Prins Valiant-tradisjonen.
I Norge dukket
Pionér først opp i bladkompaniets sagnomsuste magasin Western i 1968 og ble eget blad i 1975, med 60 utgivelser.
Serien som nå er i norske kiosker har også med nye fortellinger som passer inn i kronologien om Brett MacDonald og hans etterkommere.
I den gode tradisjonen vi er blitt vant til i slike nyutgivelser får vi også informative innledninger. Jostein Hansens artikkel som innleder første bind finner du her.
Skulle du ha interesse for tegneserier eller ville vesten, eller lure på om du bør få interesse for dette, finnes det langt verre steder å begynne.
The Lesson Scientists Never Learn
for 12 timer siden
2 kommentarer :
Ai! Denne relanseringen har gått meg hus forbi! Hvor får man kjøpt slikt?
Narvesen er alltid et stalltips.
Legg inn en kommentar