Forsatt hentet fra denne boken.
2: Kirkens tåpelige motstand ble avslørt med biskop Samuel Wilberforce i en debatt i 1860. Han spurte da Darwins talsmann Thomas Huxley om han ”foretrakk å stamme fra apene på sin bestefars side eller på sin bestemors?”Huxley sa ”Gud har gitt ham i mine hender!”, reiste seg og knekte biskopen med svaret ”Stod valget mellom å ha en stakkars ape til bestefar og en person med rike evner og innflytelse som bruker dette til å latterliggjøre meningsmotstandere i en seriøs vitenskapelig diskusjon, ville jeg nok uten å nøle ha foretrukket apen”. Lenger kom han ikke før latteren i salen overdøvet ham.Så får vi avvente om noen ikke-teologer bestrider min konklusjon her.
Dette er basert på en fremstilling tretti år etter begivenheten og stemmer ikke med samtidige brev og avisreferater. Debatten fant sted i Oxford, knappe syv måneder etter at ”Artenes opprinnelse” kom ut. Wilberforce var blant mange teologer som syslet med naturvitenskap og la dermed vekt på vitenskapelige argumenter, slik han også hadde gjort i en usignert anmeldelse av Darwins bok i ”The Quarterly Review”. Utsagnet om å stamme fra apene på sin bestefars side (bestemor var ikke nevnt) kom opprinnelig fra Huxley. Det Wilberforce egentlig sa var at 'Han var blitt fortalt at professor Huxley hadde sagt at det ikke spilte noen stor rolle for en mann om hans bestefar var en ape eller ikke! La den lærde professorens snakke for seg selv’". Til dette skal Huxley ha svart at han var villig til å akseptere sannheten, selv om den kunne være ydmykende, men han foretrakk apen fremfor en som brukte sine rike evner til å latterliggjøre sine motstandere.
Begge sider følte de hadde vunnet, men det er liten tvil om at Huxley hadde de beste argumentene og at Wilberforce var mer retorisk enn vitenskapelig. Samtidig var Huxley på dette tidspunktet ingen stor taler, og snakket såpass lavt at han på ingen måte fikk med seg salen, og det ble dermed heller ingen overdøvende latter.
Det hører kanskje med til historien at også Huxley hadde innvendinger til Darwin. Bl.a. så han for seg en raskere og mer sprangvis evolusjon enn ”Artenes opprinnelse”.
Heldigvis begynner stadig flere å se at beretningen om debatten nok er en myte.
”Om det virkelig var slik det skjedde, vet vi ikke. Noe vi i hvertfall vet, er at Darwin og hans våpendragere vant fram i bemerkelsesverdig fart. Få år senere synes evolusjonsteorien å ha full kontroll, i hvert fall i den akademiske verden” (forskning.no 09.okt 2002) .
Dessverre ligger nok konfliktmyten i bakhodet hvis man lar seg overraske av at empirisk naturvitenskap slår gjennom i vesten - selv om konklusjonene skulle bestrides av enkelte teologer.
2 kommentarer :
Hei Bjørn Are!
Måtte bare skryte av innlegget ditt i dagens VL! Bra og betimelig!
Mange takk!
I det hele tatt interessant hvor mye av det som vi tror vi vet, som er feil.
Legg inn en kommentar