mandag 11. april 2011

Berlin Noir-tur i påsken

Siden aviser, kiosker og bokhandeler for tiden ikke mangler bevis for at påsken er blitt den store krimhøytiden, melder vi oss på med noen anbefalinger som hver på sin måte er noe ... annerledes.

I dag kan vi trekke fram Philip Kerrs eminente serie i beste Raymond Chandler-stil om den tyske privatdetektiven Bernie Günther som manøvrerer seg mer eller mindre behendig - i hver fall med snakketøyet - i Berlin og andre tyske byer fra 1930-tallet og utover.

Vi befinner oss med andre ord i et miljø der det ikke er vanskelig å veksle mellom det groteske og det grøssende, men Kerr fortjener ros for også å mestre det kostelige og kyniske, samt den ikke helt store og solide tyske
 tradisjonen understatement.

Det byr i det hele tatt på anledninger til mangt når Göring i en av bøkene tilkaller Günther og fremstår med en nærmest groupie-fascinasjon for privatdetektiver.

Kerr får vist atskillig mer av mennesker og miljøer før, under og rett etter krigen enn mang en historiebok. Nettopp kontrasten mellom tilsynelatende triviell krim og det historiske dramaet (Kerr lykkes stort sett med å lure større historiske personligheter inn i handlingen uten at påtageligheten tar overhånd) gjør at bøkene kan mane til noen grader ettertanke i påsken.

Uten at det er grunn til å late som om dette er forkledde andakter.

Kerr skrev de tre første bøkene i serien for noen år siden (disse er gått inn i krimhistorien som Berlin Noir) før han tok seg en kriminell lang pause med andre heldigvis stort sett lesverdige bøker.

Men nå er Günther tilbake i fire bind til. Og neste kommer til høsten.

Matematisk anlagte aner dermed at det så langt er syv bøker i serien - March Violets, The Pale Criminal, A German Requiem, The One For The Other, A Quiet Flame, If The Dead Rise Not og for noen uker siden Field Grey.

Med andre ord bare å løsne sikringen på lommeboken.

5 kommentarer :

Lars sa...

Eg trur det var du som ein gong sa at Harry Potter var som om Roald Dahl skulle skrive Stompa. Kva får du dersom Raymond Chandler skulle skriva Harry Potter?

Mitt svar finn du her.

Underhaldande og uhøgtideleg lesnad :-)

Bjørn Are sa...

Dahl/Stompa-kombinasjonen er min observasjon, ja.

Din observasjon har fått Butcher-serien på listen.

Asbjørn Dyrendal sa...

Boktips mottatt med forhåpning. Leste påskelektyrens lettvinte del for tidlig og trenger mer.

"Dresden-files": Hvis du klarer å overse det mest irriterende i bok nr.1 så blir det bedre etterhvert. Mye enkel moro.

Lars sa...

Dersom glad-goth er ein sjanger, vil eg putta Dresden-bøkene der, ja.

Arvid Aanstad sa...

Det er alltid fint å få tips om spennende krimforfattere