mandag 18. april 2011

Aftenposten med innsikt

Det har vært noe travelt i påskeinnspurten og nå står en aldri så liten EU-tur for døren, men det er alltids tid til å rose media.

Denne gangen handler det om en litt forsinket nyhet (vi er da ingen avis heller) om Aftenpostens magasin Innsikt som har fått Nekropolis' Kjetil Johansen som skribent og Myteknuser.

Han tar i aprilnummeret et heller betimelig oppgjør med forestillingen om disse fryktelige fengslene i middelalderen der man hang etter armene og jevnlig ble utsatt for tortur.

Wizard of Id anbefales, men ikke som historiepensum.
Og at noe av det man når som helst kunne utsettes for i det dryppende våte mørket var jernjomfruen.

Hvilket minner meg om at det ligger et bloggutkast på lur om andre slike oppdiktede torturmetoder som stadig trekke fram som typiske og noen ganger de eneste som omtales. Vi rekker vel innom temaet nå som det går mot lysere tider.

I mens støtter vi observasjonen at fengslene i middelalderen faktisk var av de bedre. Og ikke bare sammenlignet med levevilkårene utenfor fengslene. Fangene fikk jevnlig besøk av familier og venner som kom med mat (fengselskjøkken manglet), noe som innebar relativt gjennomsiktige forhold og mer enn skorper og vassen suppe.

Med andre ord en fantasy-serie.
Saken ble ikke dårligere av ukentlige offentlige inspeksjoner av hvordan fangene behandlet hverandre. Med harde straffer for de som ble oppdaget.

Altså ikke fengsel.

1 kommentar :

Kjetil sa...

[rødme, rødme, rødme]

Takker & bukker!