lørdag 28. november 2009

Godt stoff: Gud ikke godt stoff

Ingen nyhet at Gud ikke er godt stoff så lenge man ikke skynder seg å legge til at man er i mot.

Det er likevel godt stoff å lese om dette hos Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad i dag. Ikke minst får salige Jonas noen pass påskrevet.
"Men hvis Støre tror at det går an å gjøre politikken til en religionsfri sone, kan han ikke ha hørt seg selv snakke. Til Vårt Land sa han nemlig også dette: «Vi har bråvåknet til at religion er en daglig størrelse i mange menneskers liv. Det er en utfordring, og vi har bare sett begynnelsen av den.»

Jeg vet ikke når Støre skvatt opp, men på hans side av politikken åpnet mange øynene da den tyske, venstreorienterte filosofen og kjente ateisten Jürgen Habermas i 2001 signaliserte at han var begynt å tenke nytt og annerledes om kristendommens plass i Europas kultur og offentlighet. Etter hvert hadde Habermas kommet til at ikke bare har religionen nektet å dø i møtet med de såkalte sekulære samfunn, den vokser i omfang og innflytelse. Og fordi den religiøse tenkning om mennesket har mye å tilføre samfunnet som de sekulære ideene ikke har, må religionen trekkes inn i den offentlige diskurs, mener han.

I Norge er det Klassekampen som sterkest har tatt til seg oppfordringen fra Habermas. Ved siden av Vårt Land, som naturlig nok ikke har skrupler med å skildre religionens plass i det offentlige rom, er det ingen medier i Norge som tar religiøse spørsmål og fenomener mer alvorlig enn Klassekampen. Ikke bare har avisen en fast kronikk om religion hver uke, den har også et våkent øye rettet mot debatter i kirke og moské. I venstresidens avis snakker intervjuobjektene oftere om tro og tvil enn i tradisjonelt konservative aviser."
I det hele tatt begynner det å bli en stund siden det kom noe fornuftig om religion fra noen partier på høyresiden. For ikke å nevne dem på venstresiden.

Helt Terry på Skavlan

Har man komikere i studio kan det gå heller vilt for seg.

Det var tydelig at Fredrik Skavlan ikke helt ante hva som traff ham da Terry Jones satte i gang. Sistnevnte var opptatt av å promotere sin nye bok om romerske barbarer, mens førstnevnte ville snakke om Monty Python.

Kompromisset ble dermed naturlig nok middelalderen.

Der Jones leverte den ene påstanden mer hårreisende enn den andre.

- Romerne holdt vitenskapen tilbake i 1500 år

- I middelalderen trodde man ikke at jorda var flat, dette er funnet på av forfatteren Wahington Irving på 1800-tallet

- I middelalderen hadde man gode tenner, siden den vestindiske sukkerimporten ikke var kommet i gang

- Godseiere i middelalderen hadde ikke rett til å tilbringe en natt med en jomfru dagen før hun skulle gifte seg ("Droit de seigneur" og alt det der)

- Kyskhetsbelter er en myte

- Det var kirken som avskaffet gladiatorkamper og tilsvarende uhumskheter.

Ikke rart at Skavlan bare måtte stoppe ham. Det får være grenser for Python-sprøyt på TV i beste sendetid.

onsdag 25. november 2009

What have the Romans ever done for us?

Terry Jones fra ikke helt ukjente Monty Python stiller i dag med sin nye bok i Litteraturhuset.

Temaet er Barbarene - altså romerne.

Bakgrunnen er at han har laget enda en av disse TV-seriene som ex-pythonerne er så gode på. Denne gangen handler det om at Romerriket var oppskrytt og at romerne var historiens største barbarer, forteller Jones til Dagsavisen.
I en scene i «Life Of Brian» stilles det berømte spørsmålet om hva romerne har gjort for oss. Svarene strømmer på: de har gitt verden akvedukter, sanitærsystem, veier, og så videre. Det meste av dette stemmer ikke, ifølge Terry Jones.

– Jeg tror kanskje at det var jeg som skrev den scenen. Men i virkeligheten tok romerne knekken på ny teknologi. De var ikke interesserte, de satte vitenskapen tilbake i 1.500 år. De ville ikke ha forandring, bare makt, retorikk og politikk. Kelterne hadde allerede et nettverk av veier før romerne begynte å bygge sine.
Selv om Jones nok overdriver noen buktninger, er det liten tvil om at romerriket var en teknologisk stillstandsperiode, der det etterhvert heller gikk nedover enn oppover. Romerne var ikke interessert i naturfilosofi eller innovasjon.

En konsekvens var at den klassiske greske arven i liten grad ble oversatt til latin. Den var forbeholdt gresktalende sentra som Aleksandria, Antiokia og etterhvert Konstantinopel.

Splittelsen mellom det gresktalende østromerriket og det latinsktalende vestriket, folkevandringer, politisk og økonomisk kollaps i vest gjorde ikke saken bedre.

Arabernes overtakelse av metropoler som Aleksandria var heller ingen umiddelbar gevinst for Europa.

Først fra 800-tallet og de nærmeste par hundre år fikk Europa gradvis på plass økonomiske, kulturelle og naturfilosofiske ressurser til å forstå, hente inn, oversette, videreutvikle og senere gjøre de nødvendige brudd med antikkens arv som skulle til for at moderne naturvitenskap kunne vokse fram.

Kort sagt, figuren i forrrige blogginnlegg kunne vært noe mer presis.

mandag 23. november 2009

Finn fem fakta

Stort sett opptatt/borte for tiden, men rekker å plage noen med livstegn innimellom.















Dette bildet har gått sin seiersgang (nåja, ikke bare) i enkelte diskusjonsfora i det seneste.

Hvilket fører til det naturlige spørsmålet: Siden det er for lett å finne feil, hva er riktig ved dette bildet?

torsdag 19. november 2009

Baal og andre bøller

Den gode Astrid Meland spør på bloggen sin rett ut Hva er galt med Baal?

Etter å ha forsøkt å dempe kritikken av Baal (svaret ville være litt vel opplagt med menneskeofringer i bagasjen), oppsummeres med sosialdemokratisk brodd.
Men hadde vi vært værre stilt med Baal enn med den guden Mussomeli tror på? Neppe.
Altså at vi ikke hadde hatt det dårligere i et samfunn ledet av Baal-dyrkere enn av kristne.

Ahem.

Spørsmålet avstedkom - ikke helt sensasjonelt - frisk kristenkritikk i kommentarfeltet (muligens fordi Baal-dyrkerne er borte, eller man bare liker å seile sine kjepphester). Det var med andre ord umulig ikke å dy seg med litt dekoding.
For å gjøre noe såpass originalt som å svare på spørsmålene i bloggen tror jeg vi må vurdere dette i to vinkler.

1: Hvis Baal var sånn noenlunde den guden som omgivelsene (romere og jøder) beskrev.

Hadde Baal-dyrkelsen vunnet og overlevd til i dag, ville jeg flyttet til en annen del av verden, hvis det fantes noen uten en tro på en slik gud.

Menneskeofring, ymse typer rituell sex og tro på at naturen styres av en vilkårlig vær- og fruktbarhetsgud, er ikke spesielt gode kandidater å bygge gode verdier på, enten vi snakker likeverd, demokrati eller vitenskap.

2: Hvis Baal kun var en grei og snill vær- og fruktbarhetsgud ville nok flere spebarn og jomfruer trives, men ikke jeg. Vi ville fortsatt savnet en gjennomgripende visjon i samfunnet (forutsatt at vi faktisk trodde at Baal er reell eller i det minste et reelt symbol på virkeligheten) å bygge bærekraftige verdier på, igjen enten vi snakker likeverd, demokrati eller vitenskap.

Jeg er dermed rimelig glad for at Baal er borte.

Litt bekymret over at tilsvarende tankebaner kommer tilbake i kongelige kretser, dog. Og for hvordan det vil gå i kulturer med for mange uten en tro på objektive, grunnleggende og universelle verdier, hvis Baal skulle liste seg tilbake.

Litt engstelig av meg, altså.
Debatten er med andre ord langt fra slutt.

onsdag 18. november 2009

Statsledere og andre sammensvergelser

Minner om at tredje program i Berulfsens konspirasjoner braker løs i dag, hvis det ikke stanses på kort og uforklarlig varsel.

Med noen smuler forhåndsomtale av enkelte i blant oss.

søndag 15. november 2009

Kors og konspirasjoner

Det nærmer seg jul, så på tide med noen bokanbefalinger.

Som nidkjær apologet med fangarmer langt inn i Knokkelklang og Kjettersk kjeller, er det verre bøker å anbefale enn "Conspiracies and the Cross" fra 2008, skrevet av Timothy Paul Jones.

Det er ikke enkelt å finne en bedre bok hvis du skulle ønske en kort og klar oversikt over konspirasjonsteorier om Kristus, enten du er opptatt av påstander som at vi ikke på noen måte kan ane hvem som skrev evangeliene i NT og at Jesus er blitt grundig feilsitert, via eventyret om alle tapte evangelier og kirkens maktspill bak valget av skriftene i NT, til angivelige koder i Bibelen og farlige hemmeligheter i Dødehavsrullene.

Skrevet av noe så forfriskende utilslørt som en konservativ amerikansk teolog og kirkehistoriker som argumenterer rimelig godt for at Det nye testamentet mirakuløst nok gir et ganske så brukbart bilde av Jesus.

Det største miraklet er likevel at vi har å gjøre med en teolog som skriver under 800 sider om temaet, nærmere bestemt 261.

fredag 13. november 2009

Alvorlige bivirkninger av VG

Hovedoppslaget på VG Nett akkurat nå er "35 alvorlige bivirkninger av vaksinen".

Ikke bare bivirkninger, men altså alvorlige. Virkelig ille med så mange forskjellige bivirkninger, hvis man leser overskriften som den står.

Mens altså teksten sier noe annet:
"Totalt har 700 000 nordmenn tatt vaksinen. Legemiddelverket har fått totalt 94 rapporter om bivirkninger, 35 av disse er rapporter med mistenkte alvorlige bivirkninger".
Vi snakker med andre ord om et så lavt tall som 35 av 700 000, dvs. ikke mer enn en tjuendels promille med alvorlige bivirkninger. Og det så langt kun mistenkte slike.

Altså overhodet ikke noe i nærheten av å skape eller få skrekk av.

"- Vi er egentlig positivt overrasket. Om lag 700 000 er vaksinert til nå. Sett i forhold til det høye antallet er det positivt at bivirkningen ikke er flere og mer alvorlige, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG Nett."
Overskriften burde m.a.o. vært "Gledelig lite alvorlige bivirkninger av vaksinen"

I stedet har vi enda en VG-overskrift med alvorlige bivirkninger, enten man nå gnir seg i hendene som vaksineskeptiker eller tvangsvasker seg som fobiker.

onsdag 11. november 2009

Berulfsens Beatles

For ikke å si denne på intet ringere enn online.no

Ekstraordinære barberkniver

Hvis du først er på konspirasjonskjøret denne uka, kan du gjøre dårligere veivalg enn å svinge innom denne artikkelen med tilhørende debatter på Skepsis.

mandag 9. november 2009

Konspiratorisk

Siden vi nå likevel snakker om grandiose konspirasjoner, er det naturlig å dele mine utsøkt uhildete om Berulfsens.

Det hele har form av innlegget Vårt Land bestilte til fredag etter første program, samt til slutt et bonusavsnitt som ble strøket av sensuren.

Fra Nikea til Ikea
– Godkjent start på NRK’s nye serie om konspirasjoner

NRK’s serie om konspirasjonsteorier er prisverdig folkeopplysning, men litt vel heseblesende. Dessverre er det ikke bare i trafikken at fart kan drepe.

Det er en lek med ilden å presentere tøvete teorier. Noen er så besnærende at det er lett å bli revet med. Med mange nok desimaler i påstandene tar det lang tid å imøtegå alle feil og fordommer. Det er lettere å spre enn å stanse rykter.

Når temaet for dette første programmet i Berulfsens konspirasjoner var denne store kirkelige konspirasjon som skal ha styrt historien for å skjule at Jesus fikk barn med Maria Magadalena, finnes det grøfter på alle kanter. Det er utfordring ikke å ta teoriene for mye på alvor eller å bli for flåsete. Men selv om 2 av 3 engelskmenn tror mer på Dan Brown enn Bibelen, var det godt å se at det var større skepsis på gata i Norge. Og ikke minst betryggende at Torkel Berulfsen klarte å holde tunga såpass langt ute i kinnet.

Dermed ble det ingen stor kveld for de som hevder at kirken har lurt unna konkurrerende skrifter for å skjule sannheten, at Opus Dei egentlig er en kirkelig mafia eller at Jesus overlevde korsfestelsen.

Programmet var likevel en blandet opplevelse. Fokus syntes vel så mye på reisebudsjett som research. I stedet for å gå i dybden på et par spørsmål ble det en litt forvirrende rundreise. Med så mange spørsmål i første del av programmet, vil nok enkelte oppleve at det ble gitt for få svar, selv om disse var tydelige nok.

Ikke minst kunne det vært en idé å bytte besøket i en usmakelig kristen variant av Disneyland med noe mer substansielt. At det utvilsomt finnes kommersielt anlagt kristne er en annen sak enn om de også er konspiratoriske.

Det er et greit grep å dele konspirasjonsteorien først, slik at seeren kan smake på den. Men her varte det unødig lenge før motforestillinger kom på bordet. Og noen tråder ble hengende i lufta, uten engang de enkleste motspørsmål. Som om det virkelig var slik at Maria Magdalena ble stemplet som en demonbesatt hore og presset ut av kirkens historie, hvis det som vist i programmet er klostre til ære for henne, og egne festdager i Den katolske kirken.

Konspirasjonsteorier er et takknemlig tema for underholdning. Samtidig er det en fare for å gjøre det litt vel festlig. Det er ingen grunn til å legge skjul på at vi lever i en verden der religiøse og politiske fiendebiler etableres og videreutvikles gjennom konspiratoriske verdensbilder. Vi får håpe at det blir mer rom i senere programmer til hvorfor det er så fristende å tro på konspirasjoner, og hvorfor enkelte teorier er blitt såpass utbredte. For eksempel er det viktig å se nærmere på hvorfor akkurat Den katolske kirken går igjen i så mange av teoriene.

Hvis det blir slik at programserien vil lansere egne konspirasjoner, får vi håpe at de blir litt mindre søkte enn i dette. Fabuleringen om at Ikea kan være en sammensvergelse for å undertrykke massene, henger nok mest sammen med ordlikheten med Nikea. Men ïllustrerer at det ikke er vanskelig å lage konspirasjoner av utvalgte fakta, halvsannheter og mer eller mindre hvite løgner.


That's all folks.

fredag 6. november 2009

Fin fersk festival





Så er dagen opprunden og Oslo Science Fiction-festival står for døren på Blindern.

Programmet er her.

Har du vært sløv nok til ikke å forhåndspåmelde deg, er det bare å møte opp og betale ved inngangen. Du blir ikke sett stygt på.

tirsdag 3. november 2009

Science fiction

Siden det er tid for Oslo Science Fiction-festival til helgen, slenger vi innom med en link til et oppgjør med enda en av disse påstandene om at kirken i middelalderen bekjempet vitenskapen.

Skrevet av Michael Flynn, altså ren science fiction.

Bare å klype seg i armen - ELP reunion

For godt til å være sant, altså usant, men det hevdes nå engang hvitt på blått på ELP siten og hvitt på svart på Greg Lakes.
Mean Fiddler and Classic Rock Magazine are proud to announce that Emerson Lake and Palmer (ELP) will be reforming to bring the inaugural High Voltage festival to a close.

Forty years after ELP opened the legendary Isle Of Wight Festival in 1970, what better act to celebrate Britain's biggest and best Adult Rock Festival.

Fans can expect 'Cannons, Pyrotechnics and a supreme production alongside the stunning musicianship and songs that made ELP the legends they truly are'.

2 November 2009
Stay tuned.

mandag 2. november 2009

Andsnes på utstilling

Selv om ikke få vil oppfatte det som en begivenhet når Leif Ove Andsnes gir ut en ny innspilling, er det denne gangen ekstra stas for enkelte av oss.

For det er ikke til å komme fra at vi lenge har hatt sans for Mussorgskijs Bilder på en utstilling, eller Pictures At An Exhibition som vi og Andsnes liker å kalle den.

Andsnes røper nok noe av grunnen i Dagsavisen.
Noen sier at Emerson Lake & Palmers versjon ble deres inngang til den klassiske musikken. Jeg synes at denne også er veldig tøff, selv om den er langt fra originalen. Den beviser at musikken holder seg gjennom det meste. Vi hører fortsatt Mussorgskij gjennom den anarkistiske tolkningen.
Det er hyggelig å se at anmeldelsene ikke er halvgærne.

søndag 1. november 2009

Når auraene møtes i natten

Så lanseres Det tapte symbol på norsk og pressen lar seg villig være mikrofonstativ for Dan Brown, uten oppfølgingsspørsmål.

Det er ikke bare hans evne til perspektiver og prinsipiell tenkning som... imponerer. Også Browns fromme håp til vitenskapen kan vanskelig oppfattes som annet enn naivt munnhell.

Vi sakser fra Aftenposten.
I lang tid har jeg vært bekymret for at den teknologiske utviklingen en dag ville ødelegge menneskeheten. Enhver teknologisk nyvinning er blitt brukt som våpen, sier han, men legger til at han nå mener verden er inne i en ny epoke.

–Jeg tror vitenskapen vil redde oss og faktisk lære oss hvem vi er, forklarer han.
En god gammel floskel som viser at Dan Brown er like klissete og klisjéete i skrift som i tale.

Heldigvis går journalisten rett på sak, selv om han nok kunne vært noen smuler bedre inne i saken.
Browns omgang med fakta har vært omstridt. Et eksempel er myten om at presten Bérenger Saunière hadde funnet skatten til Tempelridderordenen i Rennes le Chateau i Frankrike.

–Visste du da du skrev DaVinci-koden at Priory of Science [sic] og hele mytologien rundt Rennes le Chateau i en rekke medier og i fransk rettsvesen var avdekket som et falsum?

–Jeg visste det, men jeg tror det ikke. Det er det som er hele meningen med en slik bok. Kirken sier for eksempel at Jesus ble født av en jomfru. Det tror ikke jeg. Så kommer jo kirken og sier at det ikke er sant, forklarer han.
Det er ikke godt å si hva som er verst. Det er ille nok at han plutselig begynner å hevde at han visste om avsløringen da han skrev Da Vinci koden, om han ikke i tillegg bare avfeier den tilståtte Sionsbrødre-forfalskningen (som altså for Aftenposten klinger som en vitenskapsorden) med et kjekt at han selv ikke tror det var et falsum.

For så å følge opp med at dette er på linje med at han i motsetning til kirken ikke tror på jomfrufødselen. Logikken er like grei som den er gal. Siden noen er frekke nok til å tro på en ufalsifiserbar religiøs tradisjon, er det altså fritt fram å tro på noe som er falsifisert.

Før han så fremstår som apologet for frimurerne.
Frimurerne har alltid fascinert meg. De bruker og forstår symboler. Det er deres språk. Vi lever i en verden hvor folk dreper hverandre i kampen om hvilken versjon av Gud som er den rette. Jeg har respekt for en organisasjon som samler jøder, muslimer, kristne og folk som ikke engang vet hva de skal kalle sin religion, og minner dem om at de alle egentlig tror på det samme. Vi har her en global organisasjon som kan forene folk fra alle religioner og vise hva de har felles. Dette er en opplyst måte å tenke på. Noe som kan bli en ny global filosofi. Det er derfor det siste ordet i boken er håp, sier Dan Brown.
Uten å beskrive nærmere denne "samme" troen som de har, eller hvorfor frimurerne skulle klare å skape fred i verden i dag når de ikke var i nærheten av å klare det da bevegelsen virkelig samlet de store og mektige, enten vi snakker konger eller kapitalister.

Dan Browns fornekter seg heller ikke i Dagbladets intervju. Igjen henger han seg på det han oppfatter som en positiv bølge, ikke minst fordi den støtter opp under hans New Age-forestillinger, eller det avisens korrekturlesere aksepterer som en «konstant spirituellreise».
Dagbladet forklarer Brown om prinsessens engleskole og troen på sin egen helbredende kraft.

- Dette høres fascinerende ut, sier forfatteren. - Det hadde vært hyggelig å møte henne. Hun høres ut som et opplyst menneske, sier Dan Brown (45) til Dagbladet.

- Hadde du spurt meg om dette for seks år siden, ville jeg vært skeptisk. Men siden «DaVinci-koden» er jeg blitt mer åpen, sier han.
Ikke spesielt underlig at en forfatters refleks er å forsvare egne bøker, men det vitner ikke mye om refleksjon at han ikke har lært en tøddel av kritikken. Eller forstår hvordan Märthas engle- og aurarør oppfattes i den offentlige samtalen.

Når han i stedet slår om seg med avslørende honnørord som "opplyst" og "åpen" viser han igjen avstanden mellom et åpent sinn og høl i huet.

Ikke annet å vente når to auraer møtes i natten. For ikke å si i tåken.