Siden vi nå likevel snakker om grandiose konspirasjoner, er det naturlig å dele mine utsøkt uhildete om Berulfsens.
Det hele har form av innlegget Vårt Land bestilte til fredag etter første program, samt til slutt et bonusavsnitt som ble strøket av sensuren.
Fra Nikea til Ikea
– Godkjent start på NRK’s nye serie om konspirasjoner
NRK’s serie om konspirasjonsteorier er prisverdig folkeopplysning, men litt vel heseblesende. Dessverre er det ikke bare i trafikken at fart kan drepe.
Det er en lek med ilden å presentere tøvete teorier. Noen er så besnærende at det er lett å bli revet med. Med mange nok desimaler i påstandene tar det lang tid å imøtegå alle feil og fordommer. Det er lettere å spre enn å stanse rykter.
Når temaet for dette første programmet i Berulfsens konspirasjoner var denne store kirkelige konspirasjon som skal ha styrt historien for å skjule at Jesus fikk barn med Maria Magadalena, finnes det grøfter på alle kanter. Det er utfordring ikke å ta teoriene for mye på alvor eller å bli for flåsete. Men selv om 2 av 3 engelskmenn tror mer på Dan Brown enn Bibelen, var det godt å se at det var større skepsis på gata i Norge. Og ikke minst betryggende at Torkel Berulfsen klarte å holde tunga såpass langt ute i kinnet.
Dermed ble det ingen stor kveld for de som hevder at kirken har lurt unna konkurrerende skrifter for å skjule sannheten, at Opus Dei egentlig er en kirkelig mafia eller at Jesus overlevde korsfestelsen.
Programmet var likevel en blandet opplevelse. Fokus syntes vel så mye på reisebudsjett som research. I stedet for å gå i dybden på et par spørsmål ble det en litt forvirrende rundreise. Med så mange spørsmål i første del av programmet, vil nok enkelte oppleve at det ble gitt for få svar, selv om disse var tydelige nok.
Ikke minst kunne det vært en idé å bytte besøket i en usmakelig kristen variant av Disneyland med noe mer substansielt. At det utvilsomt finnes kommersielt anlagt kristne er en annen sak enn om de også er konspiratoriske.
Det er et greit grep å dele konspirasjonsteorien først, slik at seeren kan smake på den. Men her varte det unødig lenge før motforestillinger kom på bordet. Og noen tråder ble hengende i lufta, uten engang de enkleste motspørsmål. Som om det virkelig var slik at Maria Magdalena ble stemplet som en demonbesatt hore og presset ut av kirkens historie, hvis det som vist i programmet er klostre til ære for henne, og egne festdager i Den katolske kirken.
Konspirasjonsteorier er et takknemlig tema for underholdning. Samtidig er det en fare for å gjøre det litt vel festlig. Det er ingen grunn til å legge skjul på at vi lever i en verden der religiøse og politiske fiendebiler etableres og videreutvikles gjennom konspiratoriske verdensbilder. Vi får håpe at det blir mer rom i senere programmer til hvorfor det er så fristende å tro på konspirasjoner, og hvorfor enkelte teorier er blitt såpass utbredte. For eksempel er det viktig å se nærmere på hvorfor akkurat Den katolske kirken går igjen i så mange av teoriene.
Hvis det blir slik at programserien vil lansere egne konspirasjoner, får vi håpe at de blir litt mindre søkte enn i dette. Fabuleringen om at Ikea kan være en sammensvergelse for å undertrykke massene, henger nok mest sammen med ordlikheten med Nikea. Men ïllustrerer at det ikke er vanskelig å lage konspirasjoner av utvalgte fakta, halvsannheter og mer eller mindre hvite løgner.
That's all folks.
Merry Christmas
for 3 timer siden
7 kommentarer :
Så programmet sist onsdag og er enig i hver setning du skriver her.
Det er lett å skjønne hvorfor den katolske kirke går igjen så ofte. Den er fargerik og har mange rare bygninger med dype kjellere.
Litt vanskelig å se for seg en stor konspirasjon med basis i bedehusmiljø, basert på kaffe og basarvirksomhet, og langt fra like underholdende.
Frielemurerne er da en av de mer grandiose konspirasjoner?
Jeg la merke til - i filmen "Engler og demoner" - at alle kirkene var under oppussing og hadde skumle kjellere med rotter i.
"Jeg la merke til - i filmen "Engler og demoner" - at alle kirkene var under oppussing og hadde skumle kjellere med rotter i."
Noe de vel forøvrig har til felles med samtlige norske offentlige bygg. :)
Det er bare å se seg over skuldrene!
Ordlikheten Nikea - Ikea har en ikke på svensk og heller ikke på de fleste andre vesteuropeiske språk. Navnet er der tradert fra latin som Nicea eller Nicaea og med c i moderne tid uttalt som s.
Denne s-uttalen er jo særs gale for politisk korrekte nordmenn som kykler til arbeidet. Det norske prinsippet (prinkippet?) er vel ellers å bruke det lokale navnet på stedet. Det er Iznik, og de som bor der i dag snakker tyrkisk.
Så det var altså ved kirkemøtet i Iznik som det ble vedtatt at kvinnen hadde en sjel. Det har du ikke fått med deg, Bjørn Are!
Isj, der tok du meg. Eller kanskje Izj?
Legg inn en kommentar