tirsdag 19. februar 2013

Bare en vandrehistorie


Vi fortsetter den mer enn lettere selvsentrerte utgravningen av antikke leserbrev fra Atekst, denne gang responsen 07.10.1999 på en kronikk i Dagbladet fra daværende leder for Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland, om å snu ... pyramidene.

Men kanskje det tross alt er lettere enn å snu på oppfatninger.

Bare en vandrehistorie

Jagland går igjen i fella i sin «Snu Pyramidene» i Dagbladet 29.09. Uansett hvor mange ganger det motsies, blir vi dessverre ikke kvitt vandrehistoriene. Det er derfor ikke uventet at Thorbjørn Jagland hevder at Kopernikus, Kepler og Newton «rev ned kirkens maktmonopol» ved å «hevde at jorda ikke var flat, men rund». La oss derfor nok en gang avlive myten. Dette er oppspinn. Kirken har i hele sin historie vært på linje med filosofi og vitenskap i at jorda er rund.

Vandrehistorien kan spores til en bok fra 1828 der Washington Irving lar Columbus kjempe mot de som trodde på en flat jord. Men det Columbus egentlig diskuterte var størrelsen på jorda. Hans kritikere mente han undervurderte jordas omkrets og sa at det var mye lenger til India enn han hevdet.

Heldigvis for oppdageren lå det et annet kontinent i mellom.

Kirkekritikere trykket myten til sitt bryst og foreviget den i bl.a. «History of the Warfare of Science and Theology in Christendom»(1896).

Denne boka var dessverre like innflytelsesrik som full av feil. Kritikerne gjorde rett og slett det de beskyldte kirkens folk for. De fant sine sannheter ved å sitere hverandre - ikke ved å gå til beviser og kilder.

2 kommentarer :

Sverre Holm sa...

Dette går igjen i Minervas anmeldelse av Vestens Idehistorie nylig også. Håper det var anmelderen og ikke bokverket som bommet. Se min kommentar nederst her:
http://www.minervanett.no/gjenkjennelig-idehistorie/#comment-174383

Bjørn Are sa...

Takk, la inn en kommentar jeg også.