fredag 20. september 2013

Samfunnsdebattant og ekspert

Det skal tydeligvis ikke mer til enn 5 minutter på telefonen med en journalist for å kunne legge samfunnsdebattant og religionsekspert til CV'en.

Anledningen var at det tidligere i uken kom frem at Frp's Per Willy Amundsen ytret på Facebook (angivelig før 22. juli) at "Jeg frykter for at et nytt korstog blir nødvendig", skal vi sikre at hans sønn får oppleve å vokse opp med samme friheten som Amundsen.

Om ikke annet lærer vi at han oppfatter perioden med NRK-, strøm- og telemonopol, kveldstengte butikker, sterke begrensinger i antall skjenkesteder, søndagsstengte butikker, reklameforbud for røyk og alkohol, som en frihetens time.

Nå kan jeg ikke love at det skal bli en vane å uttale meg om Amundsen, men det slår ofte godt an, som dette innlegget om Håpløs historieløs som har passert (og her er det bare å holde seg fast) 1200 treff.

Når unnskylder Amundsen seg med at han brukte korstog i overført betydning. Det er jo lett å si i ettertid, men ikke like lett å lese ut fra meldingen på Facebook.

Hvis han mener korstog opplagt kan brukes på den måten og at de som leser ham på Facebook naturlig må forstå ham slik, bør han også akseptere at muslimer kan bruke ordet Jihad på noe annet enn hellig krig.

Men det er altså ikke ofte man ser Amundsen medgi at Jihad kan brukes om etterstrebelse eller anstrengelse for å leve et moralsk og rettferdig liv.

Nå gir ikke det oss grunn til å være naive overfor islamister eller underslå økonomiske utfordringer av dagens innvandringstakt og flyktningestrøm, enten vi snakker om polakker eller pakistanere, somaliere eller irakere.

Men vi trenger heller ikke være naive overfor effekten av Amundsen facebook-kommentar.

Ingen kommentarer :