Folk flest var lite opptatt av himmellegemer og himmelfenomener, men en som virkelig var besatt av vitenskapen vi i dag kaller astronomi, var Galileo Galilei, født i Pisa i 1564. I 1613 begynte han å kjenne den katolske kirke puste ham i nakken.Nå kunne Avner selvsagt nevnt (hvis han hadde visst det) at Galilei lenge var feiret og anerkjent av Kirken og hadde god støtte av mange, inkludert den senere paven. Men i stedet for å se på individer og diskusjoner, blir det altså til en monolittisk kirke som truende kikker (for ikke å si puster) over forskernes skuldre for å se om de holder seg til Kirkens lære.
Og gjør de ikke det, er det rett
Galileo Galileis teorier og tanker var i strid med den katolske kirkes verdensbilde, og motsetningene ble etter hvert så tilspisset at det ble reist sak mot astronomen i 1633. Han ble dømt til livsvarig fengsel, av paven senere omgjort til husarrest.Hvorfor motsetningene ble tilspisset, hva debatten gikk på, hvem som var alliert med og senere la seg ut med hvem av hvilke grunner og så videre, er det ingen grunn til å nevne. For det hele kan og må kokes ned til at Kirken hadde et verdensbilde som ikke lot seg rokke av noe som trivielt som beviser og dermed slo hardt ned på alle som kom med noe slikt.
Avner skal ha ros for å formidle at Kopernikus ikke hadde problemer med "kirkens menn" (med det mener han vel teologer), men for å bli gjort til latter av en underlig gruppe, "aristotelikerne". Disse drev tydeligvis ikke med astronomi eller slike vanskelige kunster, de forsket ikke, de regnet ikke på ting, de satte ikke opp modeller som var svært brukbare til å beregne solformørkelser og kalendere.
Nei, de prediket og det noe så lite oppegående som "samtidens gjengse oppfatning", som altså til og med var feil.
Det å vite noe uten bevis er vel forøvrig hva mange kaller for tro. God vitenskap er det i hvert fall ikke. Og vi håper ingen mener det er god vitenskapsjournalistikk.
3 kommentarer :
Ettersom dette til stadighet gjentar seg har du noen plan for å opplyse dem? Sender du da mail til de journalistene som skriver slike saker med link til bloggposter som denne?
Det hadde kanskje vært gunstig å grave ut Journalist- distrikts- sær- skolene litt nøyere og sett etter hvem det er som blir rektorer og personal- sjefer og faaaaaag- lærere og klasseforstandere der, og om man kan komme inn i de klassene og de lukkede studiene der uten for eksempel å ha bestått artium på felles allmenndannende linje, på individ- nivå og på lovlig måte uten adgang til fusk.
Mitt gode råd for mulig effektiv forskning på det spørsmålet.
Da får vi håpe at noen snapper dette opp. Som kjent en plikt for alle professorer og studenter å lese denne bloggen.
Legg inn en kommentar