mandag 11. mars 2013

Gi meg en scene!

Straks tid for lanseringsfest for Gi meg en scene, den nye boken om noe så avansert og avantgardistisk som blogging. 


Vi kan gjøre verre ting enn å sitere fra forlagets blurb:
         Norsk blogghistorie - ti år med terror, traumer og dagens outfit
For ti år siden var blogging en revolusjon. Alle med tilgang til Internett kunne bli sin egen redaktør og dele tanker, erfaringer og bilder med tusenvis av mennesker. Uten redaktører til å kontrollere, og eventuelt sensurere, innholdet i tekstene, skulle den offentlige samtalen få flere deltakere, mer mangfold, og ikke minst mer kunnskap og innsikt.
Men hva skjedde?
Blogging har blitt en scene der vi spiller ut våre liv, et utstillingsvindu der vi viser våre beste sider og interesser, et sted der vi kan få oppmerksomhet for den vi er, eller et sted der vi kan opptre usensurert med våre meninger under en oppdiktet identitet.
Gi meg en scene! er boka som samler observasjoner og erfaringer fra bloggingens første tiår i Norge. Bidragsyterne er kjente bloggere som forteller om viktige tema for norsk blogging, og hvor bloggingen har ført dem. Blogging ble kanskje ingen revolusjon for Norge, men den har endret manges liv - og skapt en alternativ offentlighet med påvirkningskraft nok til å utvide den etablerte offentligheten.
Eller fra første avsnitt av innledningen til kapittelet om Dekodet.
For få år sidan, så var det ikkje noko som var hippare enn Dan Brown sin kioskroman daVincikoden, om konspirasjonar haldt skjult av den katolske kyrkje i hundrevis av år. Basert på Holy Blood, Holy Grail og andre kjende konspirasjonsteoretiske verk, og presentert som basert på fakta og sanning. Problemet var at dette ikkje hang heilt på greip. Og dette vart demonstrert i Da Vinci Dekodet. Hemmeligheten bak ryktene om Jesus, av sivilingeniør og forfattar Bjørn Are Davidsen. Den populære boka, ein av fleire myteknusande bøker frå Davidsen, vart støtta opp med ei nettside, ei nettside som vart bloggen Dekodet. Bloggen er, lik forfattarskapet til bakmannen, eit herleg samansurium av nerding, livssyn og samfunnsdebatt. Mange vert nok forbløffa av spekteret ein finn i bloggen, frå å rive ned illusjonar om den kristne mellomaldaren til framelsking av nye og gamle teikneseriemeisterverk. Men er ikkje dette halve moroa med å ha ein blogg? Ingen interessante menneske er heilt einsidige.
Altså bare å be nærmeste bak disken i bokhandelen om å gi deg en bok. Og en du kan bruke som presang.

Ingen kommentarer :