mandag 24. desember 2012

Nissen hører hjemme i julen


Er du av dem om lurer på om nissen tilhører jula? På hvor spirituelt det er å ha juletre? Eller på hva julekakene egentlig symboliserer?

Da kan det være godt å ha Dekodet som guide i julejungelen de nærmeste dagene. 

Det første vi kan avsløre er at en nisse ikke bare er en nisse. Det finnes ulike arter. Alle kjøpesentra med respekt for seg selv vet å få besøk av julenissen, fra november. Men vi blir fort litt lei av kjøpepress og ungemas. Det er derfor ikke rart at mange heller pynter med fjøsnissen.

Det gir en annen smak av kos og hygge, av varme og jul, enn det noen oppfatter som amerikansk reklamefigur. 

Folk flest forstår at nisser kommer i flere farger og fasonger.Men det er rett og slett motsatt av hva mange tror. For egentlig er det fjøsnissen som er en masete tradisjon. Når han likevel stadig hentes inn i varmen, er det kanskje fordi vi etter utallige julekort og adventsprogrammer, har vendt oss til å koble jul med snø, gård og fjøsnisse. Og når de to første synes stadig fjernere, selv i julen, har vi bare igjen den siste.

Fjøsnissen handler kort sagt like mye om julen som Grevinnen og hovmesteren.

For egentlig er han ikke annet enn en fedreånd, av den som først bygget gården:  ”haugbonden”, ”tunkallen” eller ”gardvorden”. Også ukjært barn kan ha mange navn.

Vår lille krabat i grå kofte og noen ganger rød topplue handler om hverdag og vikinger. Han lover lykke og trivsel – mot betaling. 

Fjøsnissen er ingen koselig kamerat, han er mafiaboss.

Han slekter på åndene fra Halloween. Får man ikke knasket kommer knepene. Det er derfor ikke underlig at det gjaldt å holde seg inne med ham. Fikk ikke nissen grøt, var det ikke godt å vite hvordan det gikk med gård og grunn. 

Selv etter tusen år med Jesus i landet, følger fjøsnissen med på lasset. 

Egentlig er det enkelt å avsløre om det er en ekte julenisse du møter. Hvis han må påkalles med, eller selv synger, ”på låven sitter nissen”, kan jeg love deg at det er en som har kledd seg ut.

Jeg kan også love at den ekte julenissen ikke befinner seg i noen Colareklame. Det er filmtricks. Den ekte julenissen vil ikke ha deg til å kjøpe noe. Og så har han lang kappe.  

Når julenissen kan minne oss om julens hovedperson er det ikke bare fordi han utfører imponerende mirakler for å rekke rundt til alle på julaften.

Julenissen står i tradisjonen fra de fattiges venn, biskop Nikolaus fra 300-tallet. Dette er da også bakgrunnen for «Santa Claus». Ordet «nisse» er rett og slett et dansk kjælenavn for Nikolaus og  Nils.

Heldigvis viser julenissen sitt sanne vesen ved å gi gaver - uten å kreve noe igjen. 

Riktignok passer han på å spørre om det er noen snille barn her. I et land som Nederland er det også tradisjon for å fremstille ham truende. Man har vel sett behov for ris bak speilet for at barna skal oppføre seg som de voksne vil. Men som vi har erfart spiller det ingen rolle. 

Vi kan trygt regne med at julenissen også i år har med gaver selv om du har vært slem. Og det har du nok i blant.

Så hva gjør du hvis du blir ønsket velkommen til jul av en fjøsnisse med lykt ved døra?  Da bøyer du deg ikke ned på kne. Og du gir den ikke grøt. Den kan ikke skade deg likevel.

I stedet kan du le av den med det kjente og kjære ”ho-ho” på juleaften. 

Og se det som en oppfordring til å glede levende du måtte kjenne med gaver.

Ingen kommentarer :