For alle som lurer på om det fortsatt er noen som holder fast på Den Store Fortellingen om veien fra Mørke til Lys, eller mer presist fra troen på Gud til troen på fornuften, er det foreløpig ingen som hindrer deg i å kikke her.
Ingen grunn til å bekymring. Kommentarfeltet vil bli stadig mørkere.
Mark Twain On The Dictatorship Of Health
for én dag siden
13 kommentarer :
Din tålmodighet er uendelig, Oh Dekoder!
Svein
Tror nesten det nærmer seg mer utålmodighet, gitt, i hvertfall i tonen;-)
Så nå kaller vi dem altså "neoateister". Notert.
Jepp, og de (eller rettere HC) kontrer akkurat nå med at fremstillingen bevises av at jeg tror at sykdommer kan skyldes demoner.
Hva skal man svare på slik annet enn ... interessant?
Hmmm... ser det. Denne diskusjonen blir ser i det hele tatt ut til å bli usaklig. Skulle nesten tro det sto en demon bak dem.
Du kan jo svare han med å drive ut demoner fra han. Men husk å spør han om det er OK først, selvsagt.
Eller så kan du kort avføye usakligheten, oppmuntre herrene nok en gang til å fremlegge noe av substans, før du lar det hele ligge som nok et eksempel på neoateismens tomme kritikk.
Satt forresten fra første avnsitt av og ventet på "alt har en årsak". Bingo, sa jeg 5 minutter senere.
Tror vi er avlyttet her og vi bør kanskje ikke ta opp ting i debatten for tidlig, men jeg kan vel vanskelig si at jeg ble overrasket.
Har ventet litt med den, dog;-)
I min omgang med sterke ateister ser jeg at en god fremgangsmåte kan være:
1) Hva er vi enige om at kristne faktisk tror på? Dette betyr i vår terminologi dogmene. Etter flittig bruk av Chestertons forklaringsmodell om dogmer og fordommer og autoritet, så ser jeg at dette er en farbar vei.
2) Hva er vi enige om at kristne faktisk ikke tror på? Altså, hva kan ateister og agnostikere og kristne bli enige om er rene myter, dikt og oppspinn, eller enda bedre, skjevforklaring, tendensiøse vridninger, osv.?
3) Bli enige om forskjellen på logikk og fornuft. Fornuft gir oss premisser, logikk handler om å prosessere premissene. Det hjelper lite å krangle når man ikke er enig om premissene.
4) Bli enige om at religioner er forklaringsmodeller. For de forskjellige kristne kirkesamfunn og for den saks skyld fraksjoner innenfor kirkesamfunn og for den saks skyld enkeltkristne har forklaringsmodeller som i større eller mindre grad er i samsvar med dogmatikken.
5) Bli enige om at observasjoner prøves sammenfattet med disse forklaringsmodellene.
Geir: Som du sikkert vet strander disse debattene allerede i 1;-)
OK - kanskje man bør begynne med pkt 4 hvis folk er ekstra vanskelige.
Selv har jeg stor suksess blant ateister med pkt. 1 - Jeg tror på Gud Fader, himmelens og jordens skaper, hvor jeg bruker beskrivelsen av Gud som den første årsak som ikke har noen årsak, hvorved menneskets forestillingsevne ikke lenger evner å fatte Gud.
Jeg bruker også mye tid på å forklare at Bibelens fortellinger gjerne er poetiske forklaringer på et grunnleggende poeng. Dermed får jeg med meg hardbarkede ateister på at skapelsesberetningen er ok, at fortellingen om Adam og Eva er fornuftig og en riktig betegnelse på hva som skilte det første menneske fra dyrene, og at kristendommen ble innført fordi den kom som en lettelse for alle som trodde på de hedenske gudene.
Det er forresten ekstra morsomt å la ateister argumentere i vei for sitt syn og så fortelle dem at nå sier de akkurat det samme som den katolske kirke - og siterer Thomas Aquinas og Chesterton (og ikke vær morsom med at jeg ikke kjenner alle de andre tenkerne).
Oppnådde det så sent som onsdag under en ateists tirade om Kill Bill til en annen kristen-men-ikke-medlem-av-samfunn-fyr-som-er-enig-med-Chesterton. Det var fantastisk morsomt å gjøre ham oppmerksom at han hadde rett og diskuterte akkurat det samme som innen kristne kirker går på hva som planter de gale tankene og forestillingene i deg.
Vi får se om vi kommer så langt som det, Geir, men til nå har kommentarfeltet i bloggen hans blitt omtrent så mørk og lite opplysende mørk som man kunne forvente på et tross alt seriøst sted (det er ikke VG debatt).
Mulig jeg tar noe av dette over i mon blogg, vi får se hva jeg rekker når, holder på med noen terrasser og gangveier og hus og slik (travelt å være huseier når det er godvær).
Din tålmodighet var tydeligvis ikke uendelig, O Dekoder! Noe jeg godt kan forstå.
Følgende kommentar, avlevert etter ditt siste besøk, syntes jeg var fiffig:
http://kjelletc.wordpress.com/2011/05/20/essay-kunsten-a-lyve-sa-en-tror-det-selv/#comment-126
Bør jeg være spent på om det kommer et svar som ikke bare er en resiskulering av et tidligere "argument", mon tro?
Det var veldig bra, ja. Godt at folk kan bli ferdig med eksamener;-)
Ellers er jeg såpass utålmodig av meg at jeg til slutt haster videre når det ender i bakevja, eller velger sammenhenger med mer informerte folk - har hatt noen gode runder på facebook i det siste med oppegående ateister/skeptikere.
Legg inn en kommentar