søndag 9. januar 2011

1001 oppfinnelser

Det er ingen tvil om at de muslimske høykulturene i middelalderen hadde spennende bidrag til datidens naturfilosofi og gjorde en del imponerende oppdagelser.

Men iveren etter å synliggjøre alle oppfinnelsene kan bli litt vel ... oppfinnsom slik det dessverre fremgår av en nåværende utstilling i New York (det finnes forøvrig et tilsvar på noe av kritikken her).

I disse wikipedia-tider skal det ikke mye oppfinnsomhet til for å skrive en lettere leksikalsk tilbakevisning (selvsagt på det helt nøytrale stedet wikiislam) av 20 i overkant islamsjåvinistiske påstander (fra denne artikkelen knyttet til dengang utstillingen var i London i 2006), enten vi snakker om kaffe, sjakk eller bading.

Eller at man i den muslimske verden visste at jorden var rund "500 years before that realisation dawned on Galileo".

En formulering som forteller mer om dagens kunnskap enn fortidens.

5 kommentarer :

Peter sa...

500 år før det gikk opp for Galilei at jorden er rundt.

Jeg er gåen.

Bjørn Are sa...

Det kan gå rundt for en av mindre.

svein sa...

Jeg hadde vel gått på skolen bare et par år før jeg skjønte det.

Anonym sa...

Bare en ting jeg undrer meg litt over: Han nevner ett sted at protestanter angrep den katolske treenighetslæren. Er ikke denne sånn omtrent den samme innenfor både katolisisme og protestantisme?

Bjørn Are sa...

Hvem skriver hva hvor?

Eller, ja, det er samme forståelse blant katolikker og protestanter her, i hvert fall innenfor hovedstrømmen av sistnevnte.