tirsdag 11. august 2009

Dagsavisen dementerer?

Etter sine heller voldsomme oppslag om kirkens medlemsregister på lørdag, kryper Dagsavisen i dag noen steg nærmere korset.

Muligens nærmer det seg til og med et dementi i oppslaget Giske renvasker kirken?
Politiker-rot er blitt et omdømmeproblem for kirken, mener preses i bisperådet, Olav Skjevesland.

– Dette er en omkostning som ble påført Kirken, og som den kunne blitt spart for. Det har skapt irritasjon, og er blitt et slags omdømmeproblem for Kirken. Kirkerådet har arbeidet med dette i 11 år uten at man har hatt forståelse for problemet i departementet, sier preses i Bisperådet, Olav Skjevesland. Den norske kirke har framstått som en organisasjon som tviholder på sine medlemmer, mener Skjevesland.

– Det er vi ikke interessert i. Skyteskiven bør være mangelen på midler fra departementet.

Skylder på Bondevik
Kultur- og kirkeminister Trond Giske er enig i at politikerne ikke har tatt seg råd til å få orden i registeret.

– De negative følelsene som har oppstått på grunn av registeret bør rettes mot tidligere regjeringer og statsråder, ikke mot Kirken, sa han i forbindelse med åpningen av kampanjen foran kirkevalget 13. og 14. september i Trefoldighetskirken i går.

Giske mener at han og dagens regjering endelig har tatt grep for å rydde opp ved å sende ut millionvis av valgkort og spørre folk om de er feilregistrert. Utsendelsen har kostet «titalls millioner», sa Giske i lørdagens utgave av Dagsavisen.

Nils-Tore Andersen, leder for Kirkerådet, forteller at han forstår de sterke følelsene mot å være registrert i et trossamfunn uten å ønske det selv.

– Men jeg håper også at folk skjønner historien bak rotet. Vi har pinlig orden i kirkebøkene som er grunnlaget for medlemstallet. Men i 1998 ville ikke staten legge de til grunn for det nasjonaliserte medlemsregisteret.
Når noen går så hardt ut som Andersen her får vi sannelig håpe at det faktisk er pinlig orden, og ikke bare blir pinlig når noen går kirkebøkene etter.

Og at man endrer på reglene for hvem som automatisk skal regnes som medlem.

Ingen kommentarer :