tirsdag 11. oktober 2011

Null logikk

Så var vi i gang igjen.

Nettavisen kan fortelle at
Dommedags-predikanten hevder verden går under 21. oktober.

I skrivende stund er det bare 10 dager igjen til verden går under, om vi skal tro dommedagspredikanten Harold Camping (89).
Ikke minst merker man seg hvordan enkelte av Campings fans uttaler seg.
- Jeg hadde mine tvil, men jeg forsøkte å skyve tvilen til side fordi jeg tror på Gud, sier Keith Bauer til nyhetsbyrået AP.
Logikken er grei: Fordi man tror på Gud må man tro på hva hvilken som helst gærning forteller deg at Gud har ment. Det er ikke helt enkelt å se hvordan en tro på Gud krever at jeg ikke må tro bare på numerologi, men på bestemte personers høyst spesielle fortolkninger av numerologi, samt årstall og tallrekker.

Hvordan er det så Camping ... regner på disse nummerne?
Camping legger bibelsk tidsregning til grunn for sine utregninger, og resonnerer som følger:

I bibelen sier Gud til Noah at jorden vil gå under om syv dager.

For om sju dager vil jeg la det regne på jorden i førti dager og førti netter og utrydde fra jorden alt liv som jeg har skapt» (Første Mosebok 7,4)

Bibelen setter samtidig likhetstegn mellom én dag og 1000 år.

Datoen for syndefloden er satt til 4990 før Kristus, og legger du til 7000 år, pluss ett for det manglende år 0, kommer du til 2011. Datoen 21. mai kommer Camping fram til gjennom en oversettelse fra den hebraiske kalenderen til den gregorianske med utgangspunkt i den jødiske fasteperioden.

Ifølge Campings utregninger varer dommedag i fem måneder, og jorden skal altså gå under 21. oktober.
Vi skal ikke ta noen runde om Noas ark igjen (f.eks. om hvorvidt fortellingen er ment lokalt eller globalt, om den er ment som en riktig tolkning av kjente lokale legender, om dette med Guds dom, om Arken kan finnes i dag osv.).

Men hvis Camping tenker som han gjør er det litt uklart hvorfor ikke Dommedag skal ta form av 40 000 år med regnvær, men det høres i og for seg greit ut etter denne sommeren.

At Storflommen var i 4 990 f.Kr. er det vel ikke akkurat ... bred enighet om, selv om det i det minste er konsistent med Campings egne vurderinger i en bok fra 1970. Da er det verre med dette akrobatiske krumspringet om at man må legge til ett år for "det manglende år null".

Sagt kort finnes ikke noe år null, eller noen tallrekke der første intervall er null. Det finnes en punkt 0, som er tidspunktet der intervallet fra -1 til 0 slutter og der intervallet fra 0 til +1 begynner. Mellom -1 og 1 er avstanden 2. Enten vi snakker år eller tall.

Det er dermed ingen grunn til å tro Camping. Dommedag var 21. oktober i fjor.

Det er bare å sjekke været.

9 kommentarer :

Øystein sa...

hehe! Fantastisk konklusjon - dommedag var 21 oktober i fjor. Takk for at du gav meg eit morsomt avbrudd i grautkokingen. Som barn måtte eg høyra på den minst like fantasifulle Viggo Wilhelmsen (no rehabilitert så vidt eg har skjønt). Har du hørt om han?

Bjørn Are sa...

Har hørt om ham, ikke ... veldig imponert.

Dag Flermoen sa...

"Men hvis Camping tenker som han gjør er det litt uklart hvorfor ikke Dommedag skal ta form av 40 000 år med regnvær"

Eid! Og dermed fikk jeg meg en god latter i dag også :)

Trond sa...

Nå har jeg fulgt bloggen din et år eller tre, og dette må være det beste jeg har lest så langt. I alle fall litterært sett. Kjempegod konklusjon.

Peter sa...

Uten at jeg egentlig bryr meg så veldig akkurat i denne sammenhengen, men alikevel, det med tidsregningen:

Fra f.eks. 2. januar år 1 f.Kr. til samme dato år 1 e.Kr. er det vel 1 år. Campings + 1 år har vel så vidt jeg kan se et poeng?

Bjørn Are sa...

Peter:

Mulig man må ha tunga enda rettere i munnen og ikke for mye i kinnet, når man ser på dette...;-)

Skal vi se. Ja, mellom 1. januar det ene året, til 1. januar det andre året er det ett år;-)

Skal man telle hele år må man ellers regne fra starten av det ene året til slutten av det man skal telle seg til. Dermed er det 20 år fra 1. januar år 10 f.Kr. til 31.12. år 10 e.Kr.

Dermed går altså dette pussig nok på datoer. Legger vi 7000 år til et hvilket som helst år f.Kr., må vi altså trekke fra antall år før for å lande på riktig år etter. Teller vi oss 7000 år fremover fra 1. januar år 4990 f.Kr kommer vi til 31.12.2010. For at dommedag skal være 21. oktober 2011, må m.a.o. skapelsen ha vært 21. oktober 4990 f.Kr.

Vi trenger uansett ikke å tulle med å trekke fra "for det manglende år null".

Konklusjonen er altså at han har rett i at dommedag er 21. oktober 2011, hvis verden ble skapt 21. oktober 4990 f.Kr.

Særlig hvis vi aksepterer en del andre premisser.

Martin G sa...

En ting jeg har lurt på ifb med det: Hvor gamle ble de som passerte Kr. f.?
Keiser Augustuser født i september år 63 f. Kr.. Han døde i august 14. I år 1 ble han 63 år gml. (?)
I år 14 ble han 63 + (14-1) = 76 år gml. (nesten).
Eller ble han 63 + 14 = 77?

Et annet spørsmål: Da vesle Dionysius satt og regnet år, regnet han minst en olympiade feil og dermed kom man noen år skjevt ut med årstall på starten. Hvor mange (bortsett fra han man har basert tidsregningen på) blir påvirket av dette? Feks. regner man at Jakob ble henrettet i år 44. Det vil si 48 år etter Herodes' død, ja?

Dumme spørsmål, sikkert. Men når man lurer...

Bjørn Are sa...

Skal vi se, Martin...

Passerer du Kr.f. (uten at vi skal trekke inn de politiske sidene ved dette) er det slik at du må telle deg ned fra f.Kr og opp fra etter.

Ble Keiser Augustus født i september år 63 f. Kr. og døde i august 14 er han altså 62 år og 3 måneder når år 1 begynner. For hver år som går etter dette blir han altså i følge moderne matematikk ett år eldre. Ved utgangen av år 13 er han altså 13 år eldre. I august år 14 er han 13 år og 8 måneder eldre. Legger vi sammen dette nådde han den aktverdige alder av 75 år og 11 måneder.

Feilregningen av lille-Dionysious førte ikke til at relative forhold ble endret, hvis man var klar over de relative forholdene. Muligens må man dermed se på hvert enkelt tilfelle.

Når det gjelder Herodes er det til og med usikkert når han faktisk døde, selv om det er vanlig å tenke at dette var 4 f.Kr.

Anonym sa...

Dommedagsentusiaster henvises vennlig til denne:
http://www.youtube.com/watch?v=-hJQ18S6aag

Cassanders
In Cod we trust