mandag 30. mai 2011

Mekka for motbøker

Man kan si mye om nye ateister, men de har i det minste skapt et solid marked for motbøker. Dermed er det bare å ramse opp noen titalls titler som inneholder en eller flere permutasjoner av Dawkins eller Delusions eller Letters eller Great.

Flere av disse er knapt annet enn hackjobber, men det skal godt gjøres at det fortsatt er noen som ikke har forstått at en og annen, for ikke å si atskillige eller (for å si det rett ut) alle, av dem disse boktitlene sikter til, har gjort en litt kvikk hackjobb på felter som filosofi og fysikk, for ikke å snakke om historie i sin alminnelighet eller den historiske Jesus i særdeleshet.

Nå er det ikke lett å plassere Stephen Hawking i båsen nye ateister, men det forhindrer ikke at han - slik vi har vært inne på noen ganger - ikke er av de mest ... imponerende når det kommer til logiske sammenhenger og rasjonell argumentasjon rundt sine påstander.

Noe som fører til at det også her er enkelt å skrive motbøker.

Det overrasker vel heller ingen at mannen bak den første av disse er John Lennox som også har møtt Dawkins i enkelte debatter, som omtalt på Dekodet ved flere anledninger.

God and Stephen Hawking: Whose Design is it Anyway gir som mange av disse motbøkene en kort og grei presentasjon på under hundre sider.

Selvsagt ikke nok for fysikk- eller filosofibuffer, men den bør gi noen hint - særlig for folk flest.

Det ødelegger ikke boken at Lennox er av dem Dekodet har et litt ambivalent forhold til, siden han av og til bommer noen smuler på researchen og lener seg vel langt i retning av ID, men det er bare å akseptere at han er ganske så lesverdig og logisk.

4 kommentarer :

Anonym sa...

Jeg synes termen nye ateister er problematisk på norsk. Hva med å kalle dem "nyateister" eller "neoateister"? "Nye ateister" virker som en litt anstrengt oversettelse fra engelsk.

Nomen N.

Bjørn Are sa...

Hei på seg!

Jeg er åpen for mangt, bruker så langt i ren latskap bare formen som er mest vanlig.

Blir det innarbeidet et nytt uttrykk tar jeg det gjerne i bruk. Kanskje vi skal utlyse en konkurranse?

Lars sa...

Nye ateistar, nye ateistar. Alle snakkar om nye ateistar. Kva med dei gamle ateistane? Er det ingen som bryr seg om dei?

Det er på tide at nokon tek seg saman her og opprettar Gammelateismens venner.

Neivi sa...

Redd gammelateistene!

De er en truet art siden de sterkere i utrykkene og mest tilpassningsdyktige medie-ny-ateistene har drevet dem vekk fra deres tidligere territorier og jaktområder.

Reservat nå!