tirsdag 23. juni 2009

Hva skal så leses i sommer?

Vel, her er det mangt på tapetet, for ikke å si i sekken, på nattbordet, under sengen, ved siden av sofaen og på peisen. Og i trappen.

Husket jeg trappen?

La oss uansett ta dette litt punktlig. Ihvertfall noen, her er det flere som ligger i bakhold og kan angripe som bok fra ikke helt klar hylle.

"Watchmen and Philosophy - A Rorschach Test", redigert av Mark D. White

"The Lost World of Genesis One: Ancient Cosmology and the Origins Debate" av John H. Walton

"C.S. Lewis as Philosopher - Truth, Goodness and Beauty", redigert av Bagett, Habermas og Walls

"Chesterton and the Romance of Orthodoxy - The Making of GKC 1874-1908" av William Oddie

"Buck Rogers in the 25th Century: The Complete Newspaper Dailies" (Vol. 1: 1929-1930)

"Ten Dumb Things Smart Christians Believe" av Larry Osborne

"Lucifer", volume 3-9, av Mike Carey

"Hitler, the Holocaust, and the Bible: A Scriptural Analysis of Anti-Semitism, National Socialism, and the Churches in Nazi Germany" av Joe Keysor.

"The Tenacity of Unreasonable Beliefs: Fundamentalism and the Fear of Truth"" av Solomon Schimmel

"The League of Extraordinary Gentlemen: Century 1910" av Alan Moore og Kevin O'Neill

"The Blackwell Companion to Natural Theology", redigert av William Lane Craig og J. P. Moreland

"The Temporal Void" av Peter Hamilton

"Agents under Fire - Materialism and the Rationality of Science" av Angus Menuge

"Tarzan" - Sonntagsseiten Jarhrgang 1958-1978

"God is Back - How The Global Rise of Faith is Changing the World" av Mickletwaith and Woolridge

"Jesus and the God of Israel" av Richard Bauckham

Men det ville vel vært et mriakel om jeg rakk gjennom alle disse bøkene i sommer. Så mange andre som maser i hyllene, for ikke å si på gulvet. Og i trappen.

Husket jeg å nevne trappen?

5 kommentarer :

Geir sa...

Oddies bok om Chesterton er på mange vis den beste som har kommet om GKC på engelsk. Siden jeg ikke har lest alle på ikke-engelske språk må jeg ta et forbehold her, men det er ingen andre som har gjort så grundig research og prøvd å pusle sammen barne- og ungdomsår som Oddie.

Men, æh, undertegnede har sendt diverse kommentarer til ham, i forbindelse med ting han ikke har visst om. Stort sett har disse detaljene ikke noe å si for fremstillingen,, men enkelte steder ville nok konklusjonene vært annerledes - et par steder er de direkte feilaktige. Nja, kommer på fire-fem påstander nå som jeg har tilbakevist. Oddie har kommentert at bibliografien skulle vært ferdig før han satte igang med boka.

Selv Maise Ward har sine feil og mangler, selv om bøkene hennes er mer omfattende. Oddie arbeider med et bind 2, sånn forøvrig.

Bjørn Are sa...

Spennende, tar gjerne konkrete eksempler;-)

Har begynt på boka og er så langt imponert, begeistret og litt i fyr og flamme. Men foreløpig ikke kjent behov for brannmannskap og kaldt vann i blodet.

Geir sa...

Kjenner vel ikke for noen offentlig uthenging her. Boka er flott den. Men som noen eksempler: Chesterton fikk flere dikt publisert i The Pauline, skolens offisielle organ, i 1891 og 1892, før han fikk sitt første dikt publisert i The Speaker, som var hans første i the nationwide press - men forskjellen på de to bladene er ikke stor, neppe så stor opplagsforskjell den gangen. (Og jeg snakker ikke om The Debater.) Chestertons første jobb som redaktør var for The Club i 1893. Deretter fikk han masse dikt og essays publisert i The Union Magazine i 1893 og 1894 - og utover i årene 1895-99 er der langt, langt flere ting publisert av ham enn hva Oddie har funnet. Så inntrykket av at GKC hadde noen strødikt her og der er ikke helt riktig. Han var så aktiv, skrev sannsynligvis minst 1000 dikt og hundrevis av short stories og skuespill fra 1890 til 1900, og fikk publisert noenlunde jevnlig. Av alt som er av manuser i British Library (og som gjør det tydelig at den historien hos Maisie Ward av hivingen av papirer i 1929 er voldsomt overdrevet) er det en ting som kommer frem som ikke en eneste forfatter har lagt vekt på, og det er at GKC VILLE bli forfatter fra begynnelsen av. Han ville ikke bli kunstner selv om han studerte på Slade School of Art. Videre, GKCs første essay for Daily News var ikke 1901, men 1896, hans første bok var hans ghostwriting av Kannibalboka til Cayley-Webster i 1898, hans første navngivne bidrag til en bok (hvis man regner hardcover-Quarto som tidsskrift) var tributtboka til Gladstone i 1898, det var ikke faren som anmeldte Greybeards i The Speaker, men Bentley (som også jobbet der), Dent hadde bestemt seg for å gi ut Everymanserien og satt opp innholdet og tilogmed gitt ut noen Dickensutgaver før GKC kom med sin Dickensbok...

Skvæt. Sånn ristet ut av ermet om morgenen.

Bjørn Are sa...

Takk!

Får også en vag følelse av at du begynner å bli friskere?

Geir sa...

Joda, er i ferd med å bli bra og skal spare deg for blodige detaljer. Det går rette veien, men er ennå et stykke igjen til gammelt energinivå. Har vært gjennom en del, men det er jo ingenting sammenlignet med dem jeg har truffet på de to sykehusene. Skal bli helt bra og er forsåvidt fornøyd med å ha gått ned 10 kg.