onsdag 26. mai 2010

Ikke noe på TV

Siden det er et sted mellom null og nada på TV for tiden (med unntak av RBK og Lost), er det mulig å lese litt bøker som en oppvarming til sommerferien, når jeg ikke ser TV-/film-serier fra 20- og 60-tallet, for ikke å si Leeds-kamper fra 70-tallet.

De seneste dagene har dermed vært tilbrakt i selskap med blant annet følgende høyverdig litteratur:

Beyond the Hoax: Science, Philosophy and Culture av Alan D. Sokal viderefører debatten rundt hans geniale bløffartikkel som lurte et heller postmoderne tidsskrift til å tro at deres vitenskapssyn - for ikke å si forståelse av naturvitenskapelige begreper - holdt noe i nærheten av mål.

Kanskje ikke like aktuell som da striden raste som verst på 90-tallet, men fortsatt langt bedre enn selv Estlands bidrag til ESC.

Jet Scott Volume 1 av Sheldon Stark and Jerry Robinson.

Denne forløperen for teknologiske thrillere i en slags James Bond-stil er stadig morsom og medrivende, samt med atskillige doser amerikanske 50-tallssjarm. Se ellers en omtale her.

William Lane Craig fornekter seg ikke, det strømmer ut bøker, foredrag og debatter med stri og stø hånd. Seneste er On Guard - defending your faith with reason and precision, der han populariserer vitenskapelige og filosofiske argumenter i favør av kristen gudstro for et noe yngre publikum, eller i det minste for folk flest.

Som alltid tankevekkende, selv om det er enklere å vinne en debatt der man selv har regien og formatet ikke gir plass til alle motargumentene (han har dog med flere enn hva Dawkins, Hitchens og Harris slipper til av argumenter mot deres eget syn - og bedre enn samme gjengen bruker mot teisme).

Tarzan - The Jesse Marsh Years er en serie samlinger (så langt 5 bind) av en av mange gode Tarzan-tegnere.

Han når ikke helt avistegnere som Foster, Hogarth eller Manning til hoftene, og heller ikke sin etterfølger Kubert, men fortellingene bæres tross en naivistisk tegnestil av en stemningsfull nærhet til leseren, og ikke minst av sjarmen hos gode fortellere og mytemakere som Edgar Rice Burroughs.

Og de slår selv Belgias bidrag til ESC. 

17 kommentarer :

Kjetil Kringlebotten sa...

På 90-talet kom det ut nokre blad med Tarzan, eit slags moderne, litt 'skitnare' utgåve. Eg trur det byrja med at Tarzan og Jane styrtar med eit fly i jungelen.

Veit du noko om dette? Kven som teikna det, gav det ut, osv?

Bjørn Are sa...

Ja, dette var en modernisering av serien (den har forøvrig stadig blitt det) med til og med en danske involvert som tegner.

Mye bra, i hvert fall inntil de begynte å koble inn Predator og slik.

Lars sa...

Kunne du gje meg eit tips om TV-/film-seriar frå 20-talet? Høyrest morosamt ut.

Bjørn Are sa...

Skal vi se...

1920: Son of Tarzan - 15 episoder, litt tam start, men deretter full action fra episode 2, så kameratet rister. Nyinnspilt pianoakkompagnement.

1921: Adventures of Tarzan - 10 episoder, med den villeste (og mest volumiøse) av alle Tarzaner, Elmo Lincoln.

Ikke alltid like godt bevarte avsnitt, men uvanlig festlig å se hvordan man ivaretok spenning og cliffhangere. Dan Brown en høy gang!

Lars sa...

Ah. Då vert det Adventures of Tarzan, skjønar eg.

Kjetil Kringlebotten sa...

Kunne du kanskje sagt litt meir om kven som gav den ut, kven som teikna den, kav den heite, etc?

Eg hugsar den så vidt, og har leita etter den. (Eg likte den litt meir 'realistiske' stilen.)

Bjørn Are sa...

Prøv Tarzan: The Beckoning - 7 hefter, av
Thomas Yeates og Henning Kure.

Bjørn Are sa...

Se full oversikt over Tarzan-seriene hans her . Muligens er det den første du tenker på, TARZAN THE WARRIOR.

Kjellermennesket sa...

Vi hopper elegant over den mer akademiske litteraturen din i dag, og blir i stedet lykkelig revet med av Tarzan..... løper inn i til bokhyllene og finner fram de tre gamle Tarzan mammutbøkene fra 71,72 og 74...og deretter godstolen!

Kjetil Kringlebotten sa...

Eg er litt usikker på om det er den eg er ute etter. Søkte litt rundt på nettet, men det var nærast umogeleg å finne eit bilete frå innsida av teikneseriane. Det er det eg hugsar best. Det eg hugsar akkurat no var at Tarzan styrta over Afrika i eit fly, og at han gjekk med ein beige dress, og hadde hestehale. ;)

Bjørn Are sa...

Kjellern:

Så du har alle tre, din snik;-)

Jeg tror jeg mangler en...

Men har heldigvis den store med Russ Mannings dagsstriper, forstår ikke hvorfor han ennå ikke har fått noen mer offisiell stor amerikansk utgave.

Bjørn Are sa...

Kjetil:

Jeg skal dobbeltsjekke i kjellerstua, har alle disse heftene der. Uansett er det aller meste Kure-Tarzan på høyden, med eller uten hestehale.

Lars sa...

Tarzan med hestehale - AARGH!

Bjørn Are sa...

Men ikke i jungelen.

Ellers har mang en Fantomet gått med hestehale.

Lars sa...

Nehei! Ikkje min Fantomet. (Min og Wilson McCoy sin, altso).

Bjørn Are sa...

Ah, grunnteksten...!

Bjørn Are sa...

Kjetil:

Da er fortellingen identifisert i de dype kjellere. Vi snakker om The Beckoning, som også gikk i norsk Tarzan i 1993, muligens under tittelen Forbannelsen.