søndag 31. mai 2009

Media kan ønske å spre satanismefrykt

Det lille ordet kan, kan være vanskelig.

Som andre og han selv har påpekt, ble Asbjørn Dyrendals uttalelse i går om at man ikke kan utelukke at det kan være satanister som står bak den tragiske kirkebrannen i Våler og gravskjendingen ved Nordstand kirke først til en fjær og deretter til frykt for ny satanismebølge.
- Det er oppsiktsvekkende med to slike hendelser på såpass kort tid, bare 16 mil fra hverandre. Vi kan stå overfor en ny bølge av kirkebranner, mener førsteamanuensis i religionsvitenskap ved NTNU, Asbjørn Dyrendal. Han er norges [sic] fremste ekspert på satanisme.

"Satan lever"
– Vi kan få en ny bølge, en slags form for tilbakeskuende nostalgi til den gang da svartmetall-miljøet var ekte og ondt, og gjorde fæle ting. Får man tilstrekkelig mange som driver hverandre tilstrekkelig langt, kan det dukke opp, sier Dyrendal til NRK.
At ordet "kan" er brukt rent hypotetisk er det ikke mange som får med seg. Og at Dyrendal var av de som kjempet hardest på 90-tallet både mot påstanden om store satanistkonspirasjoner og at svartmetal-miljøets kirkebrennere egentlig bedrev noen satanisme, er det enda færre som husker.

I stedet snakker vi nok heller om en motsatt vri. Vi kan ikke utelukke at media ønsker å spre frykt.

Satanisme kan kort sagt selge aviser. Og kan det ikke det, kan media sikkert finne noe annet. Om ikke annet er det greit med litt avveksling fra hoggorm, flått og svinfluensa.

5 kommentarer :

Ingar T. Hauge sa...

Jeg vet ikke hvilken av reglene jeg blir mest lei av å høre ved slike anledninger: "Det kan være satanister" eller "det kan være folk fra black metal-miljøet."

Martinbg sa...

Kan det være cancandansere?

Bjørn Are sa...

It can.

Didrik Søderlind sa...

Jeg har sagt mye av det samme som Asbjørn gjennom årene, om enn med mindre akademisk pondus. Men jeg synes likevel at når en kirke brenner, er det opplagte stedet å begynne å lete nettopp blant mørkkledde, langhårede svartmetallfans.

Bjørn Are sa...

Jepp, men det er ikke dermed sagt at vi kan vente en bølge av slik for det...