torsdag 21. mai 2009

Sensasjon: Dan Brown sier noe feil

I vårt utrettelige korstog mot Dan Brown, er vi nå kommet til kategorien sensasjonene som ikke var.

Det er Nettavisen som er modig nok til å avsløre at "Her tar Dan Brown feil". De har vært på foredrag med Bjørn Samset, som kan røpe
en lang rekke «hvis»-er som er avgjørende for å kunne lage en bombe av antimaterie.

- Hvis vi kunne laget omtrent et halvt gram, hvis vi kunne puttet det i en beholder, hvis vi trygt kunne flyttet rundt på det, så ville vi hatt en like kraftig bombe som i «Engler & Demoner», sier han.

Men alle disse «hvis»-ene har negative svar. Det er ikke mulig å oppbevare antimaterie i en beholder som kan flyttes rundt. Grunnen er at idet antimaterie kommer borti veggen i beholderen, vil det forsvinne. Man kan dessuten ikke lagre antimaterie, fordi bare å lagre ett og ett atom krever enorme mengder energi. Det er heller ikke mulig å lage et halvt gram antimaterie.
Vi har altså igjen det typiske fenomen at når Dan Brown uttaler seg om noe som den som leser har greie på, så oppdager man umiddelbart at det er feil, nonsens og (la oss for ordens skyld legge til) reinspikka tøv. Men når man kommer til andre områder, utenfor eget kompetansefelt, er det selvsagt direkte imponerende research.
Men selv om Brown har tatt seg friheter med tanke på hva som er realistisk, får han skryt for arbeidet.

- Han har gjort en skikkelig jobb. Han mister realismen littegrann underveis, men det kan man i gode filmer, sier Samset.
Når sant skal sies hadde det nok vært langt mer spennende med en motsatt overskrift i Nettavisen, Her sier Dan Brown noe riktig.

Selv om artikkelen ville vært kort.

Oppdatert klokken 13:44: Skulle du mot formodning ennå ikke være lei av mobbing av Dan Brown, kan du våge en titt her.

8 kommentarer :

Asbjørn Dyrendal sa...

Enig i at sensasjonen ville vært om han fikk noe riktig. Men siden jeg skal tape et eller annet som sikkert er innom Brown i morgen: Nei, jeg er ikke lei av mobbing av ham.

Derimot lurer jeg på om filmen er godt kildemateriale for kurset om okkultur og konspirasjonsteori til høsten.

Anonym sa...

Pffhw!

Dan Drown har da rett i masse av det han skriver, og har tydeligivs lagt ned masse research i det.

På strak arm kan jeg nevne noe av det jeg har sjekket opp selv. Vatikanet ligger faktisk i Roma, og dan Brown har helt rett i at der er det mange prester og kardinaler og sånt. Videre har jeg også fått bekreftet at i blant annet Sveits ligger et facilitet ved navn CERN, og der er det mange vitenskapsmenn og fysikere.

Faktaopplysningene kommer med andre ord i fleng!

Bjørn Are sa...

Du har helt rett, jeg bøyer meg i skam.

Sondre Olsen sa...

Verden vil bedras;) For noen er det nok at noe av Dan Brown skriver, er sant.

Spent på om vi får en ny bølge med interesse for de litt vel spennende teoriene til Brown

Anonym sa...

En annen måte å forholde seg til Dan Brown er kanskje som til en klokke med flatt batteri.

Den viser jo tross alt riktig tidspunkt to ganger i døgnet! (Selv om det beklagelig nok er litt vanskelig å vite når dette er uten å ha en annen klokke å referere til).

Snirkelsnorkel sa...

Vi skal ikke glemme at Brown i DaVinci-koden også har rett i at det levde en herre ved navn Jesus for ca. 2000 år siden. Og at det også fant sted korstog tusen år senere, der det ganske riktig deltok riddere fra Europa. Hvorfor skal alle på død og liv forsøke å ta ham på ubetydelige detaljer? ;)

Bjørn Are sa...

La nå oss petimetre i fred!

Yngve B sa...

Jeg innser at jeg kommer vel sent inn i denne tråden, men tenkte å bidra litt siden jeg fant frem kalkulator og wikipedia da jeg, no motvillig, så Engler og Demoner på lørdag som var.

I filmen sies det at antimaterien vil gi opphav til en 5 kilotonns eksplosjon som riktig nevnt i artikkelen/bloggposten skulle tilsvare annilihasjon av ca 0.5 gram antimaterie/materie. Hvis man tar utgangspunkt i hvor mye antimaterie som produseres av LHC hvert år, fant jeg at man vil ha denne mengden om ca 1 milliarder år.

Engler og Demoner er med andre ord en Sci-fi-film/bok satt til den ekstremt fjerne fremtid, der den katolske kirke tydeligvis har klart å holde vitenskapelig og kulturell utvikling på stedet hvil (skal vi si ganske?) lenge.

Spennende.

Denne siden var interessant:
http://public.web.cern.ch/Public/en/Spotlight/SpotlightAandD-en.html