tirsdag 7. oktober 2008

Illustrativt

At populærvitenskapelige magasiner noen ganger kan være ganske på jordet er ikke nytt. At dette i spesielt stor grad gjelder middelalderen er heller ingen bombe.

Men noen ganger overrasker de nok mer enn ellers. Som når Illlustrert vitenskap i 2003 (se en cache her) skriver om "Hjernens tidslinje - Overflødig organ eller sjelens sete?"
1100-1500
Kirken forbød alle kirurgiske inngrep. Kroppen var en del av det hellige skaperverk, som de lærde ikke skulle kaste bort tid på å utforske – nysgjerrige måtte i stedet forfølge teologiske spørsmål. Operasjoner ble derfor overlatt til såkalte barberere, omvandrende hobbykirurger. De hadde sjelden særlig medisinsk innsikt, men tilbød seg likevel å bore inn til hjernen og fjerne ”galskapens stein”.
Selvsagt uten kildehenvisninger, konkrete navn, episoder eller årstall.

Noe som klart demonstrerer at hjernen ikke er et overflødig organ.

6 kommentarer :

Arnfinn Pettersen sa...

Jammen det står jo i Illustrert latskap. Da må det jo være sant. Nå må du ikke være så negativ, Bjørn Are.

Bjørn Are sa...

Sorry, tenkte her for mye med sjelen.

Anonym sa...

Jeg gav opp Illvit som kilde til kunnskap rundt 15-årsalderen. Ble til slutt lei. Så kom kabeltv. Da var jeg heldigvis beredt, så jeg dumpet National Geographics rimelig kvikt.

Nå bruker jeg bare den tvilsomme som min kilde til kunnskap.

Mens vi snakker om den tvilsomme må jeg nok rette på Arnfinn. Jeg er ganske sikker på at det er Illustrert Galskap du mener.

Anonym sa...

Som ein liten tilleggsinfo til kommenteren min på ungkristen angåande YouTube kan eg jo informere om at det dagens ungdom kan som ikkje stammar frå YouTube, har dei frå Discovery, National Geographic og Illustrert Vitenskap.

Satt ein smule på spissen..

(Og med forbehold om at eg ikkje har veldig godt belegg for å stemple dei nevnte media som useriøse/lite grundige, i det minste ikkje angåande alle emne...)

Anonym sa...

At Illvit skriver dette overrasker meg ikke spesielt.

Derimot at Bjørn Are leser 5 år gamle utgaver at bladet, det er heller sjokkerende.

Bjørn Are sa...

Dermed må jeg vel bare bryte sammen og tilstå at dette ikke fremkom under konkret lesning av baldet (selv om jeg under lofstrydding nylig bladde gjennom atskillige årganger av atskillige blader), men fordi jeg i en sammenheng søkte på nettet etter noe stoff om legevitenskap gjennom historien. Dermed er det mulig at dette ikke engnag er fra 2003, selv om cache-siden var markert med det året.

Dette ser ut til å være knyttet til noe temastoff om hjernen, som man finner en link til i venstre marg fra www.illustrertvitenskap.com. Og kan dermed egentlig være fra når som helst. Om man bare hadde kommet inn på linken uten å bruke cachen.