mandag 12. august 2013

Forskere tviler ikke på at boken om Guds eksistens eksisterer

Da var boken offisielt lansert med stort intervju i Dagen, noe mindre i Vårt Land og en grei oppsummering av Atle Ottesen Søvik på kronikkplass og Verdidebatt med Fornuftig å tro at Gud eksisterer.

Dagens intervju har den noe ambisiøse tittelen Håper internett-trollene sprekker. Nå er det i sjangeren mer enn lettere umulig (og skulle det gå i oppfyllelse finnes enda et gudsargument), men vi har i det minste håp om andre typer samtaler enn det har vært vanlig de seneste årene.
Men ifølge de to kan nettopp vår tids debatt ha godt av tilførsel av litt kunnskap om hva gudsargumenter er. Eller, kanskje like viktig, hva de ikke er. Når briten Richard Dawkins diskuterer gudsargument i sin bok Gud – en vrangforestilling, en bok som har gitt ham en slags kultstatus blant ateister, holder han i følge Davidsen og Søvik et skuffende lavt nivå.
– Vi håper at vår bok kan fungere som en opprydning både i hvordan en debatt om Guds eksistens kan foregå, hvilke argumenter som finnes og hva en kan håpe på å vise med slike argument.
Dette er ikke minst viktig i lys av årets mange og lange debatter i Aftenposten om Gud åpner for vitenskapen (Moan- og Saugstad-debatten, inkludert en slenger i NRK), Dagbladet (Nyhus-debatten), Klassekampen (Nygårdshaugdebatten og Dagbladet om mitt svar til Vassnes i Klassekampen.

Dermed er altså
En mer informert samtale og færre skjellsord er noe av det Søvik og Davidsen håper boken kan bidra med. At spørsmålet om Guds eksistens kan komme opp til debatt på en mer saklig måte.
– Hvordan vil dere si klimaet for slike samtaler er i Norge?
– Akkurat i år har det jo vært en voldsom debatt både i Aftenposten, Klassekampen og Dagbladet. I sommer var fem av de seks mest leste artiklene på Dagbladet om Guds eksistens og de såkalte nye ateistene. Så temaet engasjerer. Men de genererer altså mye merkelige og veldig bastante kommentarer.
Hva er så årsaken til dette ut fra superenkel forskning?
– Både for troende og ikke-troende har jo spørsmålet om Gud en eksistensiell betydning. Det har noe å si for hva som er rett og galt, livet etter døden og hvem man treffer igjen. Forskningen viser at i spørsmål som betyr mye for deg vil du helst ikke skifte oppfatning, og dette er et slikt spørsmål, sier Atle Ottesen Søvik.
– Og så tror mange at de kjenner argumentene bedre enn de gjør.  De kan ikke forestille seg at det faktisk er en faglig debatt og at dette handler om rasjonalitet, begreper og argumenter som ikke bare finnes på. Jeg håper jo også at boken kan bidra til å dempe noe av den frykten og fordommene som finnes i en del kristne miljøer mot å bruke fornuften. Jeg håper vi kan hjelpe kristne til å se at det går an å bruke seriøs argumentasjon også når det dreier seg om egen tro, sier Bjørn Are Davidsen.
Med andre ord fornuftig å tro at det kan eksistere flere debatter i år.

9 kommentarer :

Ingar T. Hauge sa...

Så langt finner jeg den bare i pocket. Kan man se langt etter hardcover-eksemplar (eller Kindle, skjønt med tanke på norsk bokbransjes holdning til sistnevnte er vel det uansett for mye å håpe på)?

peter sa...

Er den allerede ute i bokhandlene?

Bjørn Are sa...

Ingar:

Dessverre kun myk og materiell, så langt. Forlaget vurderer e-bok, men vi lever altså i Norge.

Bjørn Are sa...

Peter:

Har ikke sett etter, men den bør være der. Ellers har vi jo nettet og slik.

peter sa...

Joa, men greit å minne bokh på oppslagene i dag mens d er ferskt..

Bjørn Are sa...

Flott om du tar runden!

Martinbg sa...

Jeg tror allerede på at den eksisterer. Jeg kom tilfeldig over en mann som satt og leste den. Ut fra tittelen på boka hadde jeg en mistanke om at en Bjørn Are Davidsen var involvert.

Bjørn Are sa...

Du verden, hvor i verden var dette?

Stig Ottar sa...

Jeg var en tur innom bok&media i Akersgata på tirsdag 20., men der hadde boken opphørt å eksistere