lørdag 12. januar 2013

Riktig god jul!

Da ønsker vi i Stålsett-utvalgets ånd å vise respekt for alle som ikke har latt seg affisere av kristne tradisjoner, men feirer den gode gamle norrøne julen, til lykke med dagen!

Den kjente og kjære 12. januar tilhører jól og juleblot og det er nok mange som kjenner grunn til å ofre noen tanker og hester til solens og fruktbarhetens guder.

Denne tradisjonsrike innledningen til midtvintersfesten fortsetter som kjent med midtvinternatten 13. januar og midtvinterdagen den 14., så dette er bare begynnelsen på høytiden.

Vi får håpe at alle har fått nok saltet, kaldrøkt lam- eller hestekjøtt i hus (eller gravet håkjerring, for de som foretrekker dette) og har satt ut grøt til gardvorden.

Riktig god jul!

3 kommentarer :

LEIƒ Ⱨ SIỺI sa...

I den grad det tidsfastsetjinga av jol og påfylgjande vinterdag er tuft på primstavstolking, so må det seiast at primstaven representerer ein kristen, før-gregoriansk kalender — m.a.o. juliansk kalender.

Dermed er det ikkje 12. januar som er jol, men eventuelt 13 dagar seinarer — 25 januar.

Jonas sa...

Selveste almanakken fra universitetsforlaget skriver nå at vintersolhverv er nå, mener de skrev 12. januar.

Bjørn Are sa...

Det regnes vel opprinnelig ut fra en månekalender med utgangspunkt i vintersolverv og har ingen ting å gjøre med julianske eller gregorianske datoer.