onsdag 13. juni 2012

Tenk langsomt!

Noen sekunder siden seneste bokanbefalinger, så vi starter med noen smuler overkompensasjon fra og med i dag (og kommer tilbake til andre tråder og temaer sånn inn i mellom).

Hva leses for tiden?

Ved siden av de obligatoriske dosene sære tegneserier snakker vi  kort sagt om det som kan kalles skeptiske bøker (som vi tar én av i dag), historiske, mer eller mindre apologetiske (som altså ikke nødvendigvis er noe motstykke til skeptiske), religionsfilosofiske (selv om de kan være i overkant skeptiske),  samt en og annen slenger av en roman.

Thinking, Fast and Slow er skrevet av av psykologen Daniel Kahneman som i 2002 fikk nobelprisen i økonomi for sin forskning på bl.a. beslutningspsykologi, gjort sammen med Amos Tversky (1937-1996).

Vi snakker om en ærlig, morsom og minneverdig bok som viser ut fra en serie til dels banebrytende tester og konstruerte forsøkssituasjoner hvor lett det er å la seg trekke etter nesen av spontane og intuitive reaksjoner.

Den mangler ikke fornøyelige eksempler på hvor mye vi styres av forutinntatthet og fornemmelser, enten man er fagfolk eller nærmere denne utgruppen folk flest.

Ser jeg en fireåring som elsker å luke i hagen, er det fort gjort å fortelle foreldrene at "han blir garantert gartner". Mens det i realiten er langt mer sannsynlig at han kommer til å bli selger eller markedsfører, siden det er så mange flere som blir det.

Som en motgift mot slike og verre tankefeller trekker Kahneman fram det han kaller for langsom tenkning. Med det mener han evnen til å reflektere og vurdere konklusjoner på logiske og ryddige måter ut fra relevant informasjon og seriøse tester.

Har man først hoppet til noen konklusjoner på tynt eller tendensiøst grunnlag kan det være vanskelig å snu. Løsningen oppfattes som så intuitivt riktig at man i stedet for kritiske spørsmål bevisst eller ubevisst leter etter bekreftelser, enten man er bedriftsleder eller rettspsykiater, høyrevelger eller holist, ateist eller kristen.

Selv om det selvsagt ikke gjelder deg eller meg, er det greit å le litt av hvordan andre lar seg lure.

Ingen kommentarer :