onsdag 27. januar 2010

Sekters gang

Og så var tiden kommet til å slutte med Kjettersk kjeller mens leken er god. Når temaene er like vanlige i VG og på NRK som i lumske kjellere, og man altså er rammet av mainstreamviruset, er det bare å kaste inn det rituelt broderte lommetørklet.

Men ikke før en avslutningskveld som er verdig prosjektet.

Denne gang handler det om å starte din egen sekt. Noe som kan være kjekt, hvis det er litt kjedelig på TV, eller kontoen er tom etter jul.

Vi sakser fra den sekteriske kjellerteksten.
Verden er full av det religionsvitere kaller ”nye religiøse bevegelser” og tabloidpressen kaller ”sekter”: Små grupper som mener menneskeheten er på ville veier, mens de selv sitter på den sannheten som gjør at de (og bare de) kan redde verden. Enten denne sannheten kommer fra øst eller vest, er urgammel eller moderne, en radikal politisk nyordning, en merkelig ”vitenskapelig” idé eller en mystisk åpenbaring.

En som har latt seg inspirere av dette temaet er forfatteren Torgrim Eggen. Hans siste roman heter Jern, og handler om en nyreligiøs bevegelse, en bevegelse som er skapt av Eggen selv. For å gjøre historien kort handler romanen om småsprø religiøse forestilinger, spøere politikk, konspirasjonsteorier og tvilsom vitenskap. Med andre ord alt vi elsker her i vår lille, kjetterske kjeller. Så hvor ville det være mer passende å lansere boken enn hos oss denne kvelden?
Her er det altså grunn til å tro at man vil holde seg nær eh... eggen av stolen.
Torgrim Eggen (som mange vil huske som overdommer i vårt dommedagsmesterskap) vil holde et foredrag der han forteller om hvordan koker man sammen en sekt på YouTube-klipp, obskur faglitteratur, merkelige nettsider og oppslagstavlene på vegetarrestauranter. Vi har hørt stygge rykter om Eggens evner som foredragsholder, så dette blir virkelig noe å se fram til.

Videre så regner vi med at våre gjester, etter dette innblikket i Eggens kreative knep, vil boble over av egne ideer og ha lyst til å ufordre ham. For det er vel opplagt at selv den mest oppfinnsomme forfatter ikke kan konkurrere med Kjellerpublikummet når det kommer til det bisarre?

Derfor drar vi i gang historiens første norgesmesterskap i sekter, der vårt eminente dommerpanel vil kåre det sprekeste sektkonseptet. Innsatsen vil belønnes med eksemplarer av Eggens roman, rett fra trykkpressen.
Den kultiske kvelden finner som vanlig sted M3 i Maridalsveien 3, med avspark kl. 19. Terskelen for å komme inn er som vanlig høy, men har du fylt 18 år er det bare å bestikke dørvakten med en 70-lapp, kjenner vi ham rett.

Ingen kommentarer :