torsdag 14. august 2008

What Ho, Gods of the Abyss

Noen bøker leses av ulike årsaker i rykk og napp, deler av dem også flere ganger. I bunken av de som parallelprosesseres mellom Skøyen og Lysaker for tiden er tidligere omtalte Black Dossier.

Vi snakker altså om verket der Alan Moore leker seg med å blande tegneseriepartier med notater og noveller i andre forfatteres stil. Kanskje er høydepunktet novellen What Ho, Gods of the Abyss, lagt i pennen av en viss Herr Bertram Wooster.

Bertie er denne gangen kalt ut til tante Dahlia på landet, med Gussie Fink-Nottle tauet inn som selskap og støtte. Uten noen gang å være klar over det, havner Wooster midt i en Lovecraft-fortelling uten å ha den fjerneste anelse om hva som foregår.

Det er vanskelig ikke å utstøte lyder som fanger blikk på bussen når han gjengir en samtale med gartneren som irriterende nok (for det er mye å rydde opp i av plagsomme vekster på herregården) er blitt syk og ikke minst allergisk mot dagslys.
He told me about friends of his who come from Yuggoth, which I would imagine is some town in Massachusetts, or perhaps an outpost like Rhode Island since he specified it was 'beyond the rim'.
Når De Gamle begynner å bli nærgående, kommer det sagtens godt med å ha Jeeves i bakhånd.

6 kommentarer :

Ingar T. Hauge sa...

Alan Moore-fan som du er, må jeg nesten spørre deg om hvordan du taklet filmatiseringen av V for Vendetta, når den tross alt har sine sprik fra originalserien (obligatorisk spørsmål til alle Alan Moore-fans jeg møter).

Bjørn Are sa...

Jeg likte den svært godt. Beste filmatiseringen så langt. Man må nesten være shaman for å mislike den.

Per CJ sa...

Selv syntes jeg at V for Vendetta var en overraskende tro filmatisering (gitt at det alltid er noen forenklinger, endringer osv. som får en til ås stusse). Omgjøringen av kritikken av høyredreiningen i Storbritannia på 80-tallet til en kritikk av Bush juniors USA, var kanskje ikke like vellykket i alle detaljer, men i det store og det hele så fungerte filmen (rent bortsett fra at jeg har problemer med deler av budskapet både i tegneserie og film, men det er en annen diskusjon. Ellers så mener vel Moore at det var teit å legge til endel detaljer som nærmest hoppet opp og signaliserte "britiskhet", men som for ham var falske og det skjønner jeg jo at man reagerer på når har man en genuin tilhørighet til landet, men sådan er jo Hollywood -- det blir litt som den X-filesepisoden som foregitt i Lofoten, og agentene blant annet er på et skjenkested med et digert norsk flagg bak baren (slik norske barer gjerne har, ikke sant).

Ingar T. Hauge sa...

Får ta og komme meg gjennom serien engang. Stor fan av filmen, forøvrig.

Anonym sa...

Tostemt kommentar fra husholdningens Moore, Lovecraft og Wodehouse-fans: Vil ha!

Bjørn Are sa...

Høres ut som en bra husholdning. Husk bare å legge de to første seriene i kjøleskapet først.