tirsdag 7. april 2015

Syner i Vårt Land

Siden Vårt Land i dag (i et oppslag lagt ut her nå) har funnet frem til en artikkel fra 2011 om Epilepsi og religion i Tidsskrift for Den norske legeforening, kan det være greit å finne frem min kommentar til denne uvanlig dårlige artikkelen og mitt tilsvar i tidsskriftet samme år.

Det er ikke minst greit siden oppslaget hverken nevner min kommentar eller motinnlegget. Muligens har journalisten ikke googlet, muligens er en oppfølgingsartikkel på gang.

Det vi snakker om er altså  det vi alle får håpe er den tynneste og minste faglig funderte artikkelen noen gang i Legeforeningens tidsskrift.

Bakteppet for artikkelen synes å være at "religion" (hva nå det er) bygger på syner og vil havne på sotteseng om disse kan bortforklares som effekter av noe rent naturlig.

Det er dermed svært bra at den såpass kontant og faglig avvises både av religionsfilosofen Anne Runehov (som trekker frem at dette er en reduksjonistisk tolkning, siden den synes å si at typiske "åpenbaringer fra Gud" kan avvises som epilepsi) og av teologen Atle Søvik som viser at artikkelforfatterne sliter med tekstgrunnlaget.

Skal ligningen deres gå opp, må de rett og slett selv bestemme hva i teksten som de skal ta med. Tar de med hele teksten, forsvinner grunnlaget for å si at Paulus hadde et epileptisk anfall da han møtte Jesus på veien til Damaskus. Siden de som var med ham også så og hørte at noe skjedde, kan dette ikke utelukkende ha skjedd i hodet til Paulus.

Hvis det da ikke skulle dukke opp en artikkel om at hele reisefølget var epileptikere.

6 kommentarer :

Peter sa...

Du er tilbake, ser jeg.
I mellomtida har noen hatt glede av blant annet dette http://dekodet.blogspot.no/search/label/Konstantinopel
En fin by, for å si det enkelt.

Peter sa...

Og denne http://dekodet.blogspot.no/search/label/Bysants

Bjørn Are sa...

Mange takk - du har altså vært der?

Ellers blir det mer blogging fremover, i overkant hektisk med andre ting før påske.

Peter sa...

Jepp. Sneik meg f.eks. over sperringa ved Hagia Eirene og fann ruinane av Samson hospital.

Anonym sa...

Jeg har savnet kommentarene dine, godt å se at du er tilbake!
Merete

Bjørn Are sa...

Gøy og bra, Peter Pan!