torsdag 29. mai 2014

Sensasjon: Matematikk er ikke djevelsk

Man har matblogger, man har moteblogger, man har treningsblogger, politiske og personlige, trashblogger og trosblogger.

Og så har man Dekodet.

Dermed er det ingen grunn til å kaste ut alle girlandere du har i hånden når det røpes at temaet er noe så aktuelt som kirkefaderen og filosofen Augustin (354-430). Eller rettere sagt, enda ett av disse sitatene som går sin seiersgang på dette berømte nettet så mange har hørt om.

Sitatet på bildet til høyre er i klartekst at
The good Christian should beware of mathematicians, and all those who make empty prophecies. The danger already exists that the mathematicians have made a covenant with the devil to darken the spirit and to confine man in the bonds of Hell
- De Genesi ad Litteram, Bok II, xviii, 37
Nå er det ingen nyhet at mange oppfatter matematikk som ondt og djevelsk. Gjennom årene har det ikke manglet politikere eller journalister som koketterer med at noe slik som matte forstår ikke de. For så å demonstrere det ettertrykkelig i sin omgang med tall i blader og budsjetter.

Men når dette synet har støtte av noe så skummelt som Kirken, kan flere ha grunn til å revurdere saken.

Kanskje matematikk er bra likevel?

Men det skulle tatt seg ut om denne bloggen skulle støtte den type politikere eller journalister. Dermed har du rett i din mistanke om at dette ikke er rett.

Hva er så forklaringen bak dette sitatet? Noen som finner på noe igjen?

Nei, for engangs skyld er det ingen tvil om at sitatet er ekte. Men at teksten er ekte, betyr ikke at vi nødvendigvis forstår hva Augustin hadde i tankene. Det spres likevel med mer enn lettere himling med øynene av nye ateister og andre som tror at religion frykter og hater ekte vitenskap.

Er vi overbeviste om at Augustin var en fiende av logikk og vitenskap, av matte og mennesker, tolker vi det selvsagt som en bekreftelse av dette.

Er vi venner av logikk og vitenskapen om hvordan mennesker tenkte i antikken, tolker vi det selvsagt annerledes.

At den tilsynelatende opplagte tolkningen er litt underlig, får vi hint om i teksten. Hvorfor i all verden er "matematikere" nevnt i samme åndedrag som "dem som bringer tomme profetier"? Matematikere driver da ikke med profetier?

Er Augustin blitt helt katolsk i hodet?

Nei, eller, ja: Augustin er ganske katolsk - og en stor inspirasjon for Luther. Men som god katolikk er han også ganske så skeptisk i hodet. Dermed støtter han selvsagt matematikk og vitenskap. Men ikke like mye lurerier i vitenskapens navn.

For dette handler altså ikke om matematikk, men om spådomskunst med mye regneøvelser.

Og da aner nok noen hvor vi er på vei.

Teksten er kort sagt en advarsel mot astrologi, numerologi og annen spådomskunst. Dette er tomhet, dette er falskt, dette er forførende, dette er djevelsk.

Og det er nettopp de mange og lange regneøvelsene som gir spådommene falsk autoritet.

Når dette er avslørt, vil det altså ikke ta mange minutter før nye ateister trykker Augustin til sitt bryst. Opptatt som de er av kunnskap, rettferdighet og redelighet vil de med glede vedgå sine brølere og spre mitt ungdomsoversatte mem straks de ser det til høyre her.

De vil lage buttons med Augustin. Kampsanger og pamfletter. TV-serien Kosmos vil bli skrevet om.

Det kan jeg bevise med regneøvelser.

4 kommentarer :

Peter sa...

Ikke glem at numerologi er et av de eldste fagene på jorden. Og at numerologi ble forbudt for allmennheten som vitenskap i år 325 på kirkemøtet i Nikea. Trenge jeg si mer? ;)

Peter sa...

Og se HER. Hva jeg alltid har ment, når jeg tenker etter:

http://www.numerologensverden.no/vaer-vind-og-global-oppvarming-har-sin-naturlige-forklaring-smelting-av-polar-isen-en-nodvendig-del-av-den-kollektive-oppvakningsprosessendr-emoto-mener-vann-lagrer-bevissthet-og-pavirkes-av-fre/

Bjørn Are sa...

Du trenger ikke å si mer, Peter. Jeg kan regne ut resten selv!

Peter sa...

Vakkert.