mandag 6. januar 2014

Eksisterer på NRK

For en som har skrevet bok om Da Vinci-koden er det ikke noe nytt at det er en viss interesse for ting man utgir. Men at høstens Eksisterer Gud? skulle være så aktuell, var en hyggelig overraskelse. 

For Gud var rett og slett ett av fjorårets store debattemaer i Aftenposten, Dagbladet og til og med Klassekampen. Ikke mange oppslag genererte mer klikk og kommentarer.

Dermed er det flott at også NRK2 nå rydder plass til en serie programmer om temaet.
Tegningen er hentet fra denne siden om tro og vitenskap.
Omtalen av Gud og vitenskapen viser at man stiller viktige spørsmål og slipper til flere sider.
Gir moderne vitenskap grunnlag for å avskrive Gud, eller er det rasjonelle argumenter for at det finnes en Gud? Kjente ateister og teologer argumentere for og imot Guds eksistens.
Så er NRK dessverre ikke mer på banen enn at de tror dette handler om "ateister" mot "teologer".

Nå er det selvsagt også noen teologer med, men de utgjør færre enn tiendeparten av bidragsyterne. Noe av det forfriskende med serien - og som NRK virkelig burde markedsført om de ønsker seere - er at den involverer så mange med ulike livssyn fra ulike fagfelt.

Og der det ikke er slik at alle naturviterne er ateister eller alle teologene kristne. I stedet møter vi gudstroende og ateistiske filosofer, gudstroende og ateistiske naturvitere, gudstroende og ateistiske rikssynsere, samt altså jødiske og kristne teologer.

Så kan selvsagt ikke NRK presentere en slik serie uten å sette en negativ tone.
Menneskers ulike oppfatninger om Gud skaper bitterhet og konflikter rundt omkring i verden, spesielt mellom religiøse grupper. Gjennom denne serien får seerne innblikk og forståelse for de viktigste vitenskaplige argumentene for og imot Guds eksistens. 
Hva første setning har med andre setning å gjøre, er et godt spørsmål. Det er tvilsomt om NRK ville presentert en serie der en nyateist som Richard Dawkins så på argumentene for ateisme med at 
Menneskers ulike oppfatninger om ateisme har skapt bitterhet og konflikter rundt omkring i verden, spesielt mellom religiøse og politiske grupper som kommunister. Gjennom denne serien får seerne innblikk og forståelse for de viktigste vitenskaplige argumentene for og imot ateisme.
De som er interesserte i samtaler om spørsmålene serien reiser, har dårligere alternativer enn denne norske nettsiden som Damaris har laget for anledningen.

Første episode går altså 22:30 på NRK2 i kveld og handler om "Vårt uendelige univers".
Ifølge vitenskapelige utregninger er universet 13,7 milliarder år gammelt. Men hvordan ble det til?

Vitenskapen forklarer universets begynnelse med en stor eksplosjon. Men kan universet virkelig komme fra absolutt ingenting? 
Svaret er selvsagt nei, men det forhindrer ikke at slike programmer kan være informerende på så mange måter.

1 kommentar :

Peter sa...

Trodde d var i morgen, takker for påminnelse.