onsdag 11. juli 2012

Titusener på titusener knuffer og knuger

Det er ikke bare Se og hør som opplever at kongestoff selger. Innlegget på Verdidebatt i forrige uke om Media og myter i kongehuset har nå passert 10 000 treff og over 200 kommentarer.

Dette utviklet seg forutsigbart nok til den sedvanlige fektingen mot forumets to nyateistiske musketerer som red sine kjepphester med bravur mens de tegnet opp relativt ... ukjente historiske kart.

Samtidig som det var hyggelig å få såpass mye støtte av en ganske så informert ateist.

Så er jo alltid spørsmålet hvordan man skal ta slike debatter når partene så til de grader snakker forbi hverandre og normale historiske kilder og konklusjoner ikke oppfattes som interessante eller riktige. Skal man smile, blåse seg opp, synliggjøre adrenalin, fortsette å forklare grundig eller riste støvet av sine føtter?

Selv er jeg vel i perioder fristet til å gjøre alt på en gang, men av hensyn til uskyldige tilskuere har jeg så langt valgt å fortsette lenge nok til at noen hovedpoeng er formidlet og forstått, og det bør være litt opplagt hvem som forholder seg til saken og hvem som ikke gjøre det.

Men her kan det like opplagt være flere meninger.

Skulle noen av de omtalte tilskuerne befinne seg i nærheten hadde det vært interessant å få noen kommentarer.

13 kommentarer :

arild nordby sa...

Takk for et hyggelig tospann, Bjørn Are!

Bjørn Are sa...

Ah, og ikke bare en tilskuer:-)

Selv takk, ga mersmak!

arild nordby sa...

Myten om at Vitenskapen har frembragt all verdens teknologisk fremgang, i motsetning til "kjedsommelig" håndverksplundring og ingeniørflikking, hadde også vært et gøyalt meme å ta livet av..:-)

Bjørn Are sa...

Jepp, mulig jeg har bidratt noen smuler med Beyond The Protestant Work Ethic som du finner lenke til høyt oppe i høyremargen.

Sverre Holm sa...

Du beskriver veldig godt hvordan litt for mange debatter på Verdidebatt dessverre er: starter spennende, men utvikler seg ganske forutsigbart. Jeg beundere deg for din utholdenhet, er nok ikke så mange som deg som er det, undertegnede inkludert.

arild nordby sa...

Takk for et innsiktsfullt bidrag, Bjørn Are, i "Beyond the Protestant Work Ethic"!.
Enkelte kritiske merknader til en glimrende grunntekst:

1. Det er kjernepunkter i utviklingen jeg selv ville hatt belyst, i særdeleshet smie,esse og furnasse-utviklingen, (og for den saks skyld, pumpesystemer for gruvedrift), som nok må regnes som helt kritiske faktorer for en gradvis overlegenhet på det militære området. Eksempelvis beretter muslimske kronikører med skrekk om rustningskledde riddere under slik som Rikard løvehjertes festlige lille korstog; det var en teknologi som var blitt til i blod&jern-århundrene i Europa, og var fullstendig ovelegen det den musklimske verden hadde å varte opp med på den tiden. 1100-tallet, altså, ikke den "industrielle" revolusjon på 1700-tallet. Historien om korstogene er slikt sett, på en ironisk måte, også fortellingen om at teknologisk overlegenhet er rimelig mislykket alene, dersom man ikke samtidig har en numerisk tiltstrekkelig størrelse, samt en "funksjonell" ideologi til å drive det man har lyst på å gjøre.

2. Det burde vært presisert at indisk MATEMATIKK var særs høyt oppdrevet, med for eksempel, 3.ledds Taylor-approksimasjoner til slikt som tangens.

Men, slikt er jo småpirk til en utmerket gjennomgang.

Bjørn Are sa...

Mange takk, gode poenger som får komme med i en senere utgave eller noe sånn. Rodney Starks i overkant ikonoklastiske bok om korstogene gjør et nummer av det samme, og jeg mener Dahl og disse franske folkene også tar det fram. Muligens kan det også knyttes til en del av mølleutviklingen, men jeg sitter her i Bodrum uten andre kilder enn hukommelsen.

Heldigvis rett ved en korsfarerborg, så skal høre om det er noen lokale historier som ev. kan utdype:-D

Bjørn Are sa...

Indisk matte er vel av de tingene som Toby Huff muligens belyser i sin nyeste bok om kulturers ulike grad av nysgjerrighet.

arild nordby sa...

Ser for øvrig at du har Gies som referanse på vannhjul.

Jeg vil sterkt anbefale deg Reynolds' "Stronger than a hundred men", som er en monoman monograf på (i hovedsak) det vertikale vanhjulet, og som går betydelig mer i dypden på temaet.
http://www.amazon.com/Stronger-than-Hundred-Men-Technology/dp/0801872480/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1342107565&sr=8-1&keywords=stronger+than+a+hundred+men

Videre, på samme tema er Magnussons "Water Technology in the Middle Ages" å anbefale. Denne har, såvidt jeg husker (en stund siden jeg leste bøkene!), et primærfokus på akvedukter og cisterner, snarere enn vannhjul, og spesielt sentralt står klostrenes rolle i opprettholdelse, og videreutvikling av slikt.
http://www.amazon.com/Water-Technology-Middle-Ages-Monasteries/dp/080186626X/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1342107885&sr=1-2&keywords=magnusson+water

Bjørn Are sa...

Takk for tips, Reynolds har jeg, men Magnusson er nå bestilt.

Kan ellers anbefale en kikk på en annen bok som jeg hsr skaffet etter å ha skrevet artikkelen, God's Clockmaker: Richard of Wallingford and the Invention of Time" av John North, om en fascinerende fyr som laget en usedvanlig avansert klokke som også viste planetenes gang osv.

"Clocks became common in late medieval Europe and the measurement of time began to rule everyday life. God's Clockmaker is a biography of England's greatest medieval scientist, a man who solved major practical and theoretical problems to build an extraordinary and pioneering astronomical and astrological clock. Richard of Wallingford (1292-1336), the son of a blacksmith, was a brilliant mathematician with a genius for the practical solution of technical problems".

Ufortjent få stjerner.

Bjørn Are sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
arild nordby sa...

En bok som virker uhyre interessant om senmiddelalderens metallurgi er "The Knight and the Blast Furnace"
Uheldigvis koster denne mastodonten på 1000 sider godt over 300 dollar..
http://www.amazon.com/Knight-Blast-Furnace-History-Metallurgy/dp/9004124985/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1342110950&sr=1-1&keywords=blast+furnace+medieval

Jeg har egentlig ikke funnet noen gode, rimelige bøker om historien til metallurgi-og smiekunst; kjenner du til noen?

Bjørn Are sa...

Slike bøker kan fort koste noen kroner, ja, avhengig av hvor faglig gode og grundige de er...

Mener jeg har hørt om noe innen metallurgi, men ikke tilgang til mer enn brett og google denne uka. Kanskje det bare var et kapittel i en av disse andre bøkene som ligger lettere strødd rundt på gulv og hyller på arbeidsrom og loft.