mandag 24. februar 2014

Stadig lysere for middelalderen

Alltid hyggelig og aldri for sent å oppdage artikler om temaer som interesserer. Det blir ikke mindre av noen av delene når de gir solid grunnlag for egne meninger som i Den lyse middelalderen.

Det blir ikke dårligere når Svenungsen legger vekt på at 
En internasjonal, intellektuell elite blomstret opp ved sentrale lærdomssentre, slik som Bologna, Paris eller Köln - også norske geistlige fant veien ut i Europa. Antikkens filosofer ble gjenoppdaget og brukt. Thomas Aquinas (1225- 1274) forsøkte å systematisere troslæren ved hjelp av Aristoteles’ logikk (skolastikken) og bygge bro mellom tro og fornuft. Andre, slik som Roger Bacon (1214 - 1294), drev med eksperimentell vitenskap og drømte om maskiner som kunne trekkes uten hester, fly på himmelen eller gå under vann. Begge var de i kirkens tjeneste.
Selv om Dagbladet nok ikke blir like panegyriske om Bacon som enkelte andre, hadde det vært flott om de viste at de leste vestlandsaviser.

3 kommentarer :

Peter sa...

Den nye opplysningstiden?

Ole Petter Erlandsen sa...

Det er publisert en rekke gode bøker som forteller det samme også. Selv anbefaler jeg ofte Jack Hannams "God's philosophers - How the Medieval World Laid the foundations of Modern Science". Skulle ønske jeg hadde hatt den som tilleggslitteratur den gangen jeg leste vitenskapshistorie til forberedende....

Bjørn Are sa...

Støttes - veldig bra bok!