mandag 2. januar 2012

Heftige hundreår

Ser på klokken at det er på tide å rope ut et godt nyttår (Godt Nyttår!) og det rungende oppfølgingsspørsmålet er hva det nye året vil bringe.

Nå er jeg heldigvis ikke belemret med evnen til å se inn i fremtiden, men siden jeg overkompenserer med å være en kløpper i hoderegning kan det allerede antydes hvilke minner og markeringer som vil dukke opp i det nye året, sånn litt etterhvert.

For det første kommer vi til å nevne i flere blogginnlegg enn denne at det er 100 år siden Tarzan dukket opp for første gang, nærmere bestemt i All Story Magazine, selv om første fortelling ikke kom i bokform før i 1914.

Videre er det altså hundre år siden Titanic sank og Francis A. Schaeffer ble født, to begivenheter vi uten sammenligning forøvrig, hverken med hverandre eller Tarzan,  ikke kommer til å gå helt lydløst forbi.

Så hopper vi nok lett over det faktum at det er hundre år siden første fallskjermhopp ble foretatt, men kommer muligens løst til å nevne Piltdown-mannen.

Det kan ellers være mange grunner til å omtale den første Balkan-krigen, der ligaen Bulgaria, Hellas, Montenegro og Serbia etter to måneders kamp inngikk en foreløpig våpenhvile med det Ottomanske riket.

Ellers er 1912 året da Voynich-manuskriptet ble oppdaget, Alan Turing og Arne Næss ble født, for ikke å si Eva Braun og Kim Il Sung.

Og så skjedde det litt av hvert i århundrene før.

Ikke alle har det ytterst på tungespissen at den siste av Englands Lord Protectors, Richard Comwell, gikk til et muligens bedre sted i 1712. Han er forøvrig den engelske herskeren som har levd lengst, for dem som måtte lete etter et umulig spørsmål til en quizz.

Det er forøvrig 1000 år siden den fatimidiske kalifen
al-Hakim beordret alle jødiske og kristne gudshus ødelagt, og lykkes med å jevne blant annet fødselskirken i Jerusalem med jorden.

Vi får håpe at den neste arabiske våren heller lar seg inspirere av Abd al Rahman III som tok over makten i Córdoba-emiratet i Spania i 912 og la grunnlaget for en nesten hundre år lang gullalder i det som fra 929 ble Córdoba-kalifatet.

Som dessverre bukket under i bråk og borgerkriger før 1012.

Det gjorde også hans fabelaktige palass Medina Azahara som familien behørig besøkte de sørgelige restene av for 10 år siden - med noe blandete følelser hos enkelte, siden det var førti grader i skyggene vi ikke fant.

Mangt av dette og atskillig annet vil bli belyst eller bortglemt i løpet av året.

3 kommentarer :

Anonym sa...

Vi gleder oss! Godt nytt år!

Anonym sa...

Córdoba, ikke "Córdobia".

Bjørn Are sa...

Takk, ble for opptatt med å kopiere førstegangs skrivning med rette aksenten til at sånne mundane detaljer som de normale bokstavene smøg seg ut av fokus.