tirsdag 29. mars 2011

Sensasjon: Noen tar filmen Agora som historie

Det kan også tilstås at det foregår en aldri så liten utveksling om filmen Agoras fremstilling av Hypatia og ødeleggelsen av Biblioteket i Aleksandria, for ikke å si krigen mellom tro og vitenskap, på filmguiden CINERAMA.

Vi kan jo håpe at det fører noen vei.

2 kommentarer :

vh sa...

Hei,

har du sett på makan! Her hagler det av feil og overdrivelser, men det verste med denne anmeldelsen er tonen.

"For oss som er medfødt skeptisk til all organisert religion og som betrakter hver eneste prest, rabbiner, imam eller religiøs forstander som en potensiell maktovergriper, så faller denne filmen i god jord. De kristne blir rett og slett fremstilt som maktsyke skurker." -- I de fleste ører vil dette låte mer som advarsel enn som anbefaling. Som om bastante karakteristikker av religiøse grupper hadde vært et pluss! Kanskje hvis du selv har en hang til slikt... Ja, det finnes slike kristne i filmen, men disse er øyensynlig i mindretall. Storbyen Alexandria fremstilles som langt på vei en kristen by, mobben består kun av noen dusin. Det finnes også ikke-kristne skurker.

"Filmen viser oss på mange måter religionens sanne ansikt. En manipulerende organisasjon som har ett mål: å ha makten over mobben. " -- Igjen: det finnes religiøse mennesker i filmen hvis sanne ansikt ser slik ut, men religionen selv opptrer ikke i filmen i det hele tatt. Jeg vet ikke om dette er noen gang kan vises på film. Religionens sanne ansikt er neppe noe man ser med mindre man alt vet hvordan det ser ut.

Anmelderen ser ut til å ha fått hva han ønsket seg, en ramsalt og urimelig filmversjon av The God Delusion. Den filmen jeg så var mer interessant.

Bjørn Are sa...

Ja, filmen er heldigvis bedre og mer nyansert enn den kan tyde på ut fra enkelte "positive" anmeldelser.

Jeg klarer likevel vanskelig å tolke den på annen måte enn at den etterlater et inntrykk av en evinnelig og ubønnhørlig krig mellom tro og vitenskap, basert på en serie feilfremstillinger av hva som foregikk.