onsdag 10. oktober 2007

"Praktisk talt ikke kristne nobelprisvinnere"

Jeg kan ikke love at det blir siste gang jeg sender en vennlig takk til at Den tvilsomme humanist er kommet bedre i gang med bloggingen etter høstferien enn enkelte andre, spesielt ikke når temaene er såpass interessante som ateismen og det totalitære.

Bakgrunnen er Arnfinns henvisning til at
Et av de mest drøvtygde angrepene på ateisme og humanisme er forsøket på å anskueliggjøre en årsakssammenheng mellom Hitlers, Stalins og Maos uhyrligheter og deres (angivelige) ateisme. Per Bjørnar Grande byr på en mild variant i en artikkel hos Minerva. Minervas egen Jan Arild Snoen leverer et heller kontant svar til Grande.
Siden jeg har skrevet en del om temaer som kobling mellom "ateisme" (hva nå det er) og Stalin (til en viss grad dette, hva det nå er) og Hitler (ikke i det hele tatt) andre steder, skal jeg ikke berøre det spørsmålet her og nå. Anledningen byr seg nok i massevis senere.

Til gjengjeld er en av setningene til Snoen for god til ikke å nevnes blant mye vi eventuelt kan dekode (be afraid - very afraid) senere. Den klinger som følger

Det finnes praktisk talt ikke kristne nobelprisvinnere.
Snoen ser ut til å bruke dette som tegn på at ekstraordinær og prisverdig innsats, intelligens og/eller kunstnerisk talent - ikke i særlig grad kan knyttes til kristen tro, snarere tvert om. I følge Snoen er det dermed slik at de kan leve

tilsynelatende gode og kreative liv uten religion, og er vel knapt et lett bytte for kommunisme eller fascisme. De kristne massene i Tyskland og Italia var derimot nettopp et slikt lett bytte.
Det blir selvsagt krampaktig å liste opp navn (andre som liker sånt får ta den jobben), men i forbifarten klarer ikke mine ustyrlige fingre å unngå å nevne så ulike typer som Jimmy Carter, Martin Luther King, Moder Theresa, Sigrid Undset, Henri Dunant, Desmond Tutu, Dag Hammarskjöld, Lech Walesa, Nathan Söderblom og Aleksander Solsjenitsyn.

Kanskje ikke av de ... minst betydelige personer i det tyvende århundre?

Oppdatert 21.10.07: Følg meningsutvekslingen mellom Davidsen og Snoen om dette og annet i kommentarfeltet til hans bloggartikkel, etter at jeg gratulerte ham med "årets minst skeptiske blog".

10 kommentarer :

Per CJ sa...

Nå vet jeg ikke noe mer enn deg om hva Snoen kan ha ment, men utifra sammenhengen så slår det meg at det kanskje kan være at han mest har tenkt på vinnerne i de naturvitenskapelige kategoriene, og ikke fredsprisvinnerne. Dermed ikke sagt at han ikke selv da kan ta feil.

Bjørn Are sa...

Det er sikkert rett, jeg ser nå ser at han i et svar på en kommentar oppgir Dawkins som kilde. Sistnevnte er sikkert mest opptatt av fysikerne og slik.

På den annen side får det være måte på mangel på presisjon - "praktisk talt ikke kristne nobelprisvinnere".

Det er vel også et poeng at det å bli nobelprisvinner i fysikk (så langt rundt 100 personer) kan kreve en livsstil (f.eks. være på labben dag og natt fremfor familie eller sosialt engasjement eller menighetsarbeid, eller kanskje strebe litt mer etter en vitenskapelig karriere på et nobelprisaktuelt område?) som kanskje kan disfavorisere eller redusere antallet potensielle kristne (eller andre typer ofte idealistisk orienterte) kandidater - family values and all that. Kanskje.

Jeg kjenner forøvrig flere norske kristne professorer og andre med doktorgrad i fysikk og realfag generelt (inkludert biologi) slik at det nok ikke nødvendigvis er intelligensen eller kunnskapene det står på (hva det nå er som er Snoens poeng).

Siden jeg ikke trengte å prioritere familien i kveld, tok jeg en kjapp sjekk. Ser ut som om antall kristne naturvitenskapelige nobelprisvinnere fordeler seg som følgende:

Kjemi - 2
Fysikk - 16 (som William Phillips i 1997)
Medisin - 4

Dette viser i såfall at utdelingen er ganske "tilfeldig" i.f.t. antallet kristne (eller til livssynsspredning i det hele tatt) på hvert felt, ettersom jeg ville tro at det var flere kristne medisinere enn fysikere. Det er også vanskelig å se noen livssynsmessig grunn til at det skulle være 8 ganger flere kristne fysikere enn kjemikere.

Uansett, Dawkins imponerer ikke med researchen her heller.

Bjørn Are sa...

Mente rundt 190 vinnere av fysikkprisen (mange trippelmesterskap).

andreas sa...

virker som kommentarene i kommentarfeltet for Snoens artikkel er borte. Synd

Bjørn Are sa...

Så sannelig.

Men man må vel være nobelprisvinner for å forstå grunnen, så den finner vi aldri ut av.

Lars sa...

"Men man må vel være nobelprisvinner for å forstå grunnen, så den finner vi aldri ut av."

Eg synest eg har høyrt liknande replikkar i det siste frå bedrifta du arbeider i :-D

Bjørn Are sa...

Du vet godt at så ufattelig komplekse ting som tele og data (og ... koblingen mellom dette) er det ikke mange andre enn Nobelprisvinnere og du som forstår.

Lars sa...

Hø-hø. På dei protokoll-laga der problema tydelegvis har vore i det siste må nok eg (og kanskje til og med Sverre H) kasta inn handduken. Tilliks med dei aller fleste nobleprisvinnarar.

Forresten: Sverre har visst snøring.

Bjørn Are sa...

Tydeligvis. Skal du eller jeg foreslå ham for Nobelkomiteen?

Lars sa...

Arbeidsdeling: Du får oppretta ein høveleg priskategori. (Bedrifta di har mykje pengar). So skal eg ordna med nominasjon.