Dermed var det noen flott dager i Konstantinopel denne helgen, fra restauranter til restaureringer. Oppussing og arkeologi sponset av turisme og universiteter har gjort at mye av det som kunne bevares, fremstår stadig flottere.
Mytologisk motiv - Den grønne mannen |
Mye blir heldigvis pusset opp i segmenter, slik at vi hadde tilgang til omtrent halvparten av mosaikkene og freskene i sistnevnte.
Ape plukker frukt |
Eller bymurene eller den underjordiske basilikacisternen bygget med søyler fra gamle templer, inkludert et Medusahode som er en gjenganger på postkortene i området.
Barn på satyr |
Mens underjordiske brønner kan være noe vanskelig å få med seg ved første øyekast, og dermed er behørig markert i turistbrosjyrer og skilt, er det lettere umulig ikke å oppdage akvadukten midt i byen (selv om gamlebyen altså er mangfoldige kilometer bred og lang).
Stor nok til at det går flerfelts veier under, med god plass til busser og trailere.
Cirkus i byen? |
Det er ikke noe mindre enn restene av det første keiserpalasset vi snakker om (det andre og senere lå i motsatt ende av byen).
Opprinnelig dekket dette området der den blå moske ligger i dag og skråningene ned mot sjøen, med boligkvarterer, store mottakelsesrom, kirker, havn og til og med en poliobane.
Dessverre var området for dyrt å holde ved like og ble ikke bedre av herjingene under det fjerde korstog i 1204.
Da osmanerne erobret Konstantinopel i 1453 var det, slik sultanen Mehmet 2 siterte en gammel dikter på, bare ruiner og spindelvev igjen.
Gutter som triller hjul |
Jungelens lov |
Funnet er av rundt en syvendel av det opprinnelige gulvet i en av salene, men stort nok til å gi et mer enn godt inntrykk av kunstneriske evner, håndverkskvalitet og foretrukne motiver.
Pastoralt |
Dermed ikke til å undres over at enkelte som besøker stedet har slått frempå med at det må være fra førkristen tid.
Men mosaikkene er altså uten tvil fra et par århundrer etter at keiser Konstantin (272-337) stanset kristenforfølgelsene.
De er fra over hundre år etter at Thedosius (347-395) gjorde kristendommen til statsreligion og forbød hedensk offerdyrking.
Bysantisk ørn, selv om bare ett hode |
Motivene veksler mellom gresk mytologi, hverdag, komikk, pastorale og bloddryppende scener, og med såpass naturtro gjengivelser av dyr at dette må være basert på levende modeller, med mulig unntak for de mytologiske.
Firfisler er ikke det vanskeligste bytte for en griff |
2 kommentarer :
Hørte du noe om når oppussingen innvendig av Khorakirken og Hagia Sofia, og av det arkeologiske museet, er ferdigstilt?
Dessverre ikke. Hagia pusses opp kontinuerlig, enormt stor og mye luftfuktighet. De to andre er delvis åpne, såpass at man får et godt inntrykk også mens de pusses opp. På arkeologiske er det også et tilleggsproblem, at gjenstander stadig lånes ut til større utstillinger utenlands. Men de har såpass overveldende mengder at det stort sett ikke merkes, om man ikke er spesielt interessert. Selv irriterte det meg at museet manglet den ene overkjeven som er bevart av de tre slangehodene som ellers er borte fra bronsesøylen på,hippodromen .
Legg inn en kommentar