Denne gangen er det ikke nok bare å nevne det, det er også grunn til å gratulere med en sjelden god artikkel om alternative evangelier, eller gammel fan fiction som det kalles.
Artikkelen Gamle skrifter med alternative historier om Jesus er skrevet av Niels Ebdrup og lagt ut på det som kalles for NRK Viten. Allerede ingressen er et skoleeksempel på hvordan stoff kan, bør og skal populariseres.
Med jevne mellomrom dukker det opp gamle skrifter med fortellinger om Jesus som ikke stemmer overens med det man finner i Bibelen. Det viser seg at det er snakk om svært gammel fan fiction.
Og i slike fortellinger foregår så mangt.
De færreste er nok klar over det, men Jesus var i virkeligheten en shape-shifter – han kunne skifte utseende når han ønsket det.
Det var derfor fiendene hans betalte disippelen Judas for å avsløre hans identitet med et kyss i Getsemane-hagen. Guds sønn antok nemlig hele tiden nye skikkelser.Men dette kan slik vi har vært innom før ikke brukes til å si noe om en historisk Jesus.
Teksten er en av de såkalte apokryfe skriftene. De forteller om Jesu liv, men er aldri blitt en del av Bibelen. Det er det imidlertid en god grunn til, forteller professor Jesper Tang Nielsen, som forsker på apokryfe tekster ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet i Danmark.
- Mange apokryfe skrifter stammer fra tiden etter år 400. Da hadde de kristne for lengst bestemt hva som skulle stå i Bibelen. Disse tekstene er et uttrykk for at man har diktet videre på historiene om Jesus og disiplene hans. De har vært brukt som en form for belærende underholdning, sier Nielsen.Og belærende underholdning er akkurat hva NRK serverer denne gang i samarbeid med forskning.no.
Som det fortelles i artikkelen er dette kanskje mindre uvanlig enn mange tenker.
I dag kan det kanskje virke litt merkelig at folk dikter opp underholdende historier om figurene i Bibelen. Men det er ikke noe ukjent fenomen at folk dikter videre på historier de har et nært forhold til.Det er heller ikke ukjent at noen tar funn av slike tekster langt lenger enn det er grunnlag for.
Iblant dukker det opp nye apokryfe skrifter som skaper store overskrifter i medier over hele verden. I fjor dukket det for eksempel opp en oppsiktsvekkende, gammel bibel i Tyrkia. Sidene var laget av hud, og den var skrevet med arameiske gullbokstaver.
Etter sigende er boken 1500 år gammel, og den skiller seg fra den Bibelen vi kjenner i dag. I boken forutser Jesus blant annet at den muslimske profeten Muhammed vil bli født.
Den tyrkiske kultur- og turistministeren, Ertuğrul Günay, mener ifølge den engelske tabloidavisen Daily Mail at det kan dreie seg om den opprinnelige Bibelen.
Grunnen til at verden ikke har hørt om boken før nå er – ifølge ministeren – at den katolske kirken gjennom århundrer har hemmeligholdt den. Pavene og kardinalene har fryktet boken fordi innholdet så ut til å være i tråd med islams syn på Jesus som en profet blant mange.Siden vi tok opp denne på Dekodet i fjor, er det ikke akkurat et scoop å avsløre dette, men det er flott at en om mulig enda mer almen kanal gjør det.
Jesper Tang Nielsen mener at den gamle Bibelen fra Tyrkia er en apokryf tekst – altså en viderediktning av tekster i den offisielle teksten.
Men som andre apokryfe skrifter er den blitt misforstått av journalister og konspirasjonsteoretikere. De er blitt blendet av forestillingen om at et gammelt dokument kan trekke teppet vekk under den 2000 år gamle kristne tradisjonen.Det er også forbilledlig at artikkelen nevner hypen rundt Judas-evangeliet i 2006. Siden dette handler om danske forhold, er man ikke er klar over at funnet ble mottatt med begeistring på NRK's mest populære program, Skavlan. Programlederen foreslo til og med at man kunne lage Bibelen som ringperm, så mange nye evangelier som stadig ble oppdaget.
Dermed er nok ikke fan fiction den beste betegnelsen på det jeg skrev om dette i Da Vinci Dekodet samme år.
Det forhindrer ikke at fan fiction er et kjent fenomen på amatørnivå for skikkelser fra bøker og tv-serier og mer profesjonelt i filmer og tegneserier.
– Et eksempel er historiene om Indiana Jones. Han var en interessant figur man laget en film om, og senere fulgte flere filmer. Så ble faren hans trukket inn i historiene, og når Indiana Jones har en far, er det nærliggende å fantasere over hvordan barndommen hans var. Så det laget man en tv-serie om, sier Nielsen.
Av andre eksempler nevner han filmene om Olsenbanden, som inspirerte fortellinger om bandens barndom. Og Donald Duck-tegneren Don Rosa, som har laget en lang fortelling om Onkel Skrues barndom og ungdom – basert på spredte bemerkninger i Carl Barks gamle serier.
Don Rosas apokryfer er ikke bare basert på Carl Barks
Vi mennesker har åpenbart en stor lyst til å videreutvikle de fortellingene vi er knyttet til – og det er de apokryfe skriftene eksempler på.Videreutvikler NRK Viten denne type artikler kan det fort skape lyst til fan fiction om NRK..
Alternativt kan man bare se på alle origins-historiene som dukker opp i populærkulturen om dagene, ikke minst i spillbransjen. "Kreativ tørke" er nok et begrep som også forklarer fenomenet...
SvarSlettNRK og NRK, Ebdrup skriver for Videnskab.dk, at Nrk tar det inn, sikkert i samarbeid med forskning.no, gjør meg ikke imponert sånn i første omgang... Men kanskje senere.
SvarSlett