Siden det tross vår motbør (som her og her og her og her) fortsetter å gå bilder og sitater rundt på Facebook, er det et klart tegn på behovet for å sette alt på plass med denne bloggposten.
Hvilket bilde vi snakker om denne gangen?
Dette, som altså er en melding fra Ricky Gervais, best kjent fra The Office.
Igjen setter man altså De To Størrelser opp i kamp. Vitenskap (i det ene hjørnet) og Religion (i det andre).
Disse gjør tydeligvis forskjellige ting, den ene stort sett forkastelige (og da tenker vi på den i det omtalte andre hjørnet).
At Religion er mindre entydig enn Politikk er det ikke så farlig med. Alle vet jo hva som egentlig er religion. Og det er ikke akkurat vinnere av Freds- eller Fysikkprisen man da har i tankene. Selv om en rekke av de største oppdagelser i historien er gjort av ... religiøse i sin alminnelighet og noe så antiintellektuelt som katolske patere i sin særdeleshet.
Dermed nytter det lite å nevne Albertus Magnus, Bacon, Cavalieri, Dzierzon, Falloppio, Grosseteste, Haüy, Inghirami, Jedlik, Kircher, Lemaître, Mendel, Nicholas Cusa, Ockham, Picard (nei, ikke han), Richard of Wallingford, Sylvester II, Francesco Lana de Terzi, Verbiest, Witelo og Zucchi for å ta i hvert fall noen alfabetisk. Og altså bare kirkesponsede patere.
Gervais har samtidig muligens humor nok til å tulle med Mars-landingssitatet, siden han setter hoppestuntet opp som en slags vitenskapelig bragd, men det er ikke helt enkelt å le når motstykket altså er Taliban som skyter en jente.
Nå kan vi si mye om hva som skaper vondt her i verden, og det er ingen grunn til å utelukke religion (selv om det er en og annen myte om religion og vold).
Men det er heller ingen grunn til å utelukke vitenskap.
Kan vi si at vitenskap har hjulpet en mann til å hoppe fra verdensrommet, kan vi si at vitenskap hjalp Taliban til å skyte.
Vitenskap er et verktøy som kan brukes på mange måter. Av mennesker med ulike ideologer og psykologier. Til godt og vondt.
Litt som religion. Og Facebook.
En mann ved navn Megele gjorde vel ett og annet "vitenskapelig" på noen religiøse, mener jeg å ha lest et sted.
SvarSlettMen de hadde visst ikke twitter i 1945. Kanskje litt synd. Skjønt "synd", det er jo et religøst ord. Fy!
Mange har gjort mangt i myes navn.
SvarSlett